Mama & Copilul

Nodul al sanului, autoingrijire si asistenta medicala

Majoritatea nodulilor de la nivelul sanilor nu sunt cancerosi. Totusi, din cauza riscului de cancer, toti nodulii ar trebui evaluati atent. Multi noduli sunt chisturi pline cu lichid, care se maresc in apropierea sfarsitului ciclului lonar. Nodulii pot fi sau nu durerosi.

In fiecare luna, examinati-va sanii dupa menstra, pentru a cauta eventualii noduli sau oricare alte modificari la nivelul sanilor.

Ingrijire:

– autoexaminati-va sanii lunar pentru a verifica aparitia unui nodul nou

– examinati-va sanii in aceeasi zi in fiecare luna daca ati trecut de menopauza. Daca aveti menstruatie, cea mai buna perioada pentru examinarea sanilor este intre a 7a si a 10a zi a ciclului menstrual. Nodulii cancerosi ai glandei mamare sunt, de obicei, durerosi. Folositi-va ochii si mainile pentru a cauta nodulii, zonele intarite sau edematiate ale sanilor. Informati-va medicul despre orice modificare.

– priviti-va in oglinda cu bratele pe langa cap. Ridicati-va bratele si examinati cu atentie pielea sanilor si cautati: pliuri, gropite sau modificari de dimensiuni sau forma. Observati daca exista schimbari in simetria naturala a ambilor sani. Verificati daca mameloanele sunt retractate. De asemenea, observati orice secretie neobisnuita din mameloane. Cautati aceleasi semne in timp ce va sprijiniti mainile pe solduri si, din nou, cu mainile pe ceafa.

– examinati-va sanii stand sub dus si intinsa pe spate. Mentineti o mana in spatele capului si masati printr-o miscare circulara sanul cu cealalta mana ca sa verificati tesutul intregului san opus mainii care palpeaza, inclusiv mamelonul si tesutul axilar. Repetati manevrele pe cealalta parte. Sapunul si apa folosite la dus pot usura manevrele.

– cautati nodulii care nu dispar si nu se modifica. Nodulii anormali par sa apara brusc si persista. Ei variaza ca marime si consistenta si deseori la palpare par duri, cu margini neregulate. Uneori se simt exact ca niste zone mai intarite, fara contururi precise. Nodulii cancerosi nu sunt, de obicei durerosi.

– daca nodulii determina disconfort, administrati-va un analgezic usor sau eliminati cofeina din dieta.

Asistenta medicala

Consultati medicul daca un nodul de la nivelul sanului nu dispare dupa ciclul menstrual. Un chist plin de lichid poate fi drenat cu ajutorul unui ac dupa injectarea unui anestezic local. Daca aveti o infectie mamara, medicul va va prescrie un antibiotic. Nodulii care nu sunt plini cu lichid necesita o biopsie pentru a determina daca sunt cancerosi.

Femeile dupa menopauza ar trebui sa consulte un doctor daca nodulul pesista mai mult de o saptamana sau devine rosu, dureros si voluminos.

Share this Story
Load More Related Articles
Load More By Ana herlife
Load More In Mama & Copilul

Facebook Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Check Also

Metode de prevenire a toxiinfectiilor alimentare

Iata mai jos cateva reguli simple si rapide ...