Mama & Copilul

Muzeul National al Unirii din Alba Iulia

Muzeul detine doua cladiri cu valoare de monument istoric.

Cladirea Babilon a fost construita intre 1851 – 1853, in spiritul arhitecturii romantice.

A fost folosita ca pavilion de locuinte pentru ofiteri, iar in 1967 – 1968 a fost reamenajata ca spatiu muzeal.

Sala Unirii a fost construita intre 1898 – 1900, avand initial destinatia de cazinou militar.

Muzeul din Alba Iulia a fost restaurata in 1922 si in 1967 – 1968. E cladirea unde s-a votat Unirea Transilvaniei cu Romania. Muzeul din Alba Iulia a fost inaugurat in 1888 din initiativa Societatii de istorie, arheologie si stiintele naturii din Comitatul Alba Inferioara, avandu-l ca director pe renumitul arheolog Adalbert Cserny (1842 – 1916).

In 1929, sub egida ASTREI a fost organizat ca Muzeu al Unirii. Bogatelor colectii arheologice li s-au adaugat piese valoroase referitoare la istoria moderna a romanilor. In 1938, sub conducerea istoricului Ion Berciu, sub noua denumire de Muzeul Regional Alba Iulia, asezamantul a intrat in administratia statului roman.

Muzeul a cunoscut o ampla reorganizare in 1968, revenind la numele de Muzeul Unirii.

In linii mari, forma actuala a expozitiei de baza dateaza din 1975. In 1992 a devenit Muzeul National al Unirii subordonat direct Ministerului Culturii.

Muzeul prezinta publicului arheologie: preistorica (ceramica, unelte si arme din piatra, bronz, fier), dacica – provenind de la cetatile dacice Craiva, Cugir si Capalna (ceramica, monumente, unelte, arme si podoabe din fier, bronz, argint), romana – provenind din marele centru urban Apulum (monumente epigrafice, sculpturale, gliptica, numismatica, vase ceramice, lucerne, unelte si arme din fier, obiecte de podoaba), medievala (ceramica, bijuterii si obiecte din aur, argint si bronz din secolele VIII – X din necropolele dezvelite la Alba Iulia, Blandiana si Ghirbom, cahle, arme, sigilii nobiliare si ale orasului Alba Iulia); istorie (documente, fotografii si obiecte memoriale legate de Revolutia de la 1848, Memorandum, Unirea de la 1 Decembrie 1918); periodice – carti; colectii de etnografie si arta populara (port, tesaturi, ceramica, icoane pe lemn si sticla, obiecte din metal si lemn); numismatica (antica, medievala si moderna); biblioteca (55.000 volume).

[nggallery id=6]

Share this Story
  • Mama & Copilul

    Muzeul National al Unirii din Alba Iulia

    Muzeul detine doua cladiri cu valoare de monument istoric. Cladirea Babilon a fost construita intre 1851 – 1853, in spiritul arhitecturii ...
  • Mama & Copilul

    Cetatea bastionara Alba Iulia

    Cetatea bastionara din Alba Iulia a fost ridicata intre anii 1714-1738, fiind considerata cea mai reprezentativa fortificatie bastionara de tip Vauban ...
Load More Related Articles
Load More By Andreea Popescu
Load More In Mama & Copilul

Facebook Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Check Also

Coloana Infinitului, Targu Jiu

In anul 1934, sculptorul Constantin Brancusi a fost ...