Mama & Copilul

Modificari neprevazute ale greutatii corporale

In cele mai multe cazur, motivele acestor modificari sunt evidente. Explicatiile obisnuite sunt schimbarile de dieta si de activitate. Totusi, suferintele fizice pot si ele influenta greutatea.

O modificare  neasteptata de greutate de 5-10% din greutatea corporala (3,4 pana la 6.8 kg pentru o persoana care cantareste 68 kg) in 6 luni sau mai putin, este semnificativa. Daca pierderea sau surplusul de greutate nu au nici o justificare, sau daca pierdeti ori castigati mult prea repede in greutate, consultati medicul.

Sunteti supraponderal? Cresterea in greutate este, pentru adulti, cel mai obisnuit scenariu. De obicei, este discreta, cateva kilograme pe an. Dieta atenta si exercitiile regulate pot opri aceasta tendinta.

Daca ati observat o ingrasare rapida, luati in considerare aceste posibile cauze:

– schimbarile de dieta, ingestie crescuta de alcool sau bauturi carbogazoase, un aliment nou preferat, foarte bogat in grasimi, de exemplu inghetata, chifle dulci sau prajeli, gustari mai frecvente, ori catre minuturi sau alimente preferate.

– scaderea activitatii – o leziune care obliga la mobilizare, o schimbare  de slujba, de la una activa la una sedentara sau o schimbare in rutina, de pilda folosirea scarilor sau mersul pe jos la serviciu.

– medicatie noua – unele medicamente pot contribui la cresterea in greutate, de pilda unele antidepresive si hormoni: estrogeni, proestrogen si cortizon

– starile emotionale – anxietatea excesiva, stresul sau depresia pot influenta activitatea si ingestia de alimente

– retentia de lichide – afectiuni precum insuficienta cardiaca sau renala sau boli ale tiroidei determina retinerea lichidelor.

Scaderea in greutate. Scaderea inexplicabila in greutate de 5-10% din greutatea corporala in decurs de 6 luni sau mai putin este, de obicei, o cauza de neliniste, dar nu totdeauna.

Ganditi-va la urmatoarele cauze:

– schimbarea dietei, omiterea meselor, mancatul pe fuga sau de unul singur, reducerea semnificativa a ingestiei de grasimi, o schimbare in metodele de preparare a alimentelor, shimbare in rutina orelor de masa

– schimbari de activitate, schimbarea slujbei, de la una sedentara la una activa, un program nou de exercitii, orar incarcat sau obositor, variatii sezoniere.

– medicatie noua, unele antidepresive, stimulente – prescrise sau nu (cafeina, plante).

– starile emotionale – anxietatea, stresul si depresia pot, de asemenea determina scaderea in greutate.

– alte afectiuni: probleme stomatologice, diabet neglijat cu cresterea senzatiei de sete si a cantitatii de urina, tulburari digestive precum malabsorbtia sau ulcerul cu dureri abdominale, boli inflamatorii intestinale, precum boala Crohn, diferite tipuri de cancer.

Ingrijirea copiilor

Scaderea in greutate sau intarzierea in crestere la copii pot fi determinate de o problema digestiva care impiedica factorii nutritivi importanti sa fie digerati sau absorbiti. Lipsa acestor factori nutritivi poate duce la modificari osoase sau la alte probleme.

Copilul dvs poate avea chiar si modificari de comportament alimentar. Daca slabirea este inexplicabila, consultati medicul copilului.

Share this Story
  • Mama & Copilul

    Nevoile calorice ale bebelusului

    Copilul stie de cate calorii are nevoie, astfel ca mananca atat cat trebuie. Daca va ingrijorati ca mananca prea putin sau ...
  • Mama & Copilul

    Modificari neprevazute ale greutatii corporale

    In cele mai multe cazur, motivele acestor modificari sunt evidente. Explicatiile obisnuite sunt schimbarile de dieta si de activitate. Totusi, suferintele ...
Load More Related Articles
Load More By Ana herlife
Load More In Mama & Copilul

Facebook Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Check Also

Metode de prevenire a toxiinfectiilor alimentare

Iata mai jos cateva reguli simple si rapide ...