Mama & Copilul

Mituri despre alaptarea bebelusului

Alaptarea e unul dintre domeniile in care preconceptiile, alaturi de ideile primite de-a gata si purtate din generatie in generatie fara o temeinica verificare, sunt foarte des intalnite.

Sunt multe asemenea sfaturi care, asezate sub deviza “asa se face”, tind mai degraba sa deruteze tanara mamica decat s-o ajute cu adevarat. Iata cateva:

Laptele nu este suficient. Fals. Marea majoritate a femeilor au mai mult lapte decat ar fi necesar. Daca bebelusul ia in greutate treptat sau deloc e din pricina ca nu reuseste sa bea laptele de care are nevoie, pentru ca nu a invatat inca sa suga corect.

Laptele nu hidrateaza. Bebe are nevoie de apa. Fals. Laptele matern contine apa si are proprietatea esentiala ca isi schimba compozitia in functie de temperatura inconjuratoare. Laptele e mai apos cand afara este cald, si mai gros, cu un plus caloric, cand temperatura e scazuta, acoperind perfect nevoile alimentare si de hidratare ale copilului.

Copiii alaptati au nevoie de suplimente de vitamina D. Fals. Cu exceptia unor cazuri speciale (de exemplu, daca mama a suferit de o carenta de vitamina D in timpul sarcinii), acest lucru nu e necesar. Numai copiilor hraniti artificial li se recomanda vigantol.

Alaptatul deformeaza sanii. Fals. Alaptatul nu provoaca schimbari dramatice in conformatia sanilor, ci variatiile bruste ale volumului acestora. Pentru a preveni aceste probleme, mama ar trebui sa nu ia foarte mult in greutate in timpul sarcinii (lucru recomandat, de altfel, din multe motive) si sa respecte trecerea treptata de la alaptare la intarcare.

Daca bebe are diaree, alaptatul trebuie intrerupt. Fals. Cel mai bun remediu in cazul unor infectii gastro-intestinale ale bebelusului e alaptarea.

Daca mamica se imbolnaveste, nu trebuie sa mai alapteze. Fals. Fie ca e vorba despre febra, tuse, eruptii, diaree etc., simptomele apar dupa perioada de incubatie, adica dupa ce infectia a fost deja transmisa copilului. Cea mai buna protectie impotriva contaminarii e tocmai alaptarea, stiut fiind ca laptele matern contine anticorpii necesari pentru a lupta cu infectia.

Mulgerea laptelui este cea mai buna metoda pentru a vedea cat lapte are mamica. Fals. Cantitatea de lapte mulsa depinde de numerosi factori, inclusiv de gradul de stres al mamei. Daca bebelusul suge corect, el poate papa mai mult lapte decat se extrage prin mulgerea cu pompa.

Share this Story
Load More Related Articles
Load More By Diana Herlife
Load More In Mama & Copilul

Facebook Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Check Also

Incepeti pregatirile inainte de a ramane insarcinate

Trei luni inainte de a ramane gravida Fa ...