Mama & Copilul

Mineralele si vitaminele necesare organismului uman

Mineralele se gasesc in alimente sub forma de saruri. In corp, intra in alcatuirea celulelor si a lichidelor. Au rol important in reglarea proceselor vitale, in functia nervoasa si in producerea fermentilor. Fara ele viata nu poate exista. Daca sunt in cantitate insuficienta, organismul poate suferi tulburari grave.

Dintre mineralele necesare organismului, mentionam: calciul, fosforul, fierul, sulful, potasiul, sodiul, clorul, magneziul, bromul, iodul, manganul. Actiunea fiecaruia depinde de a celorlalte. O alimentatie cu destule vegetale si proteine asigura si cantitatea necesara de saruri minerale.

Calciul se gaseste in organism mai ales sub forma de fosfati si carbonati. Ia parte la formarea oaselor si a dintilor, ca si a sangelui si a altor tesuturi. Se gaseste in cantitate mare in lapte, branza, carne, oase,varza, conopida, cereale necojite, zarzavaturi zi fructe. Calciul este intens folosit de organismul in crestere, incepand din viata intrauterina. Se resoarbe (trece in sange) numai 30-40% din cel adus de alimente. Alimentele proaspete si usor accide care contin proteine si grasimi, cum sunt iaurtul si branza de vaca, ajuta resorbtia calciului.

Fosforul, ca si calciul, ajuta la crestera oaselor, dintilor, la folosirea glucidelor si a grasimilor, la buna functionare a sistemului nervos.

Se gaseste, in diferite proportii, mai ales in carne, creier, lapte, branza si galbenus; de asemenea si in legume uscate, cereale necojite, zarzavaturi si fructe.

Fierul ia parte la formarea globulelor rosii; absenta lui provoaca anemie. Se gaseste mai ales in maruntaie (ficat, inima, splina), galbenus, verdeturi (spanac, mazare, urzici), in fructe proaspete (mere Ionatan si Grepfrut), uscate (prune, caise, piersici), in cartofi, legume uscate si cereale necojite.

Cuprul este necesar pentru o mai buna folosire a fierului. Se gaseste in ficat, nuci, legume uscate, cereale necojite, salata verde, varza si fructe proaspete.

Iodul, luand parte la formarea hormonului glandei tiroide, ajuta la dezvoltarea normala a omului. Lipsa iodului la copii produce aparitia unor tulburari tiroidiene, care duc la intarzieri in dezvoltare. Se gaseste in peste (somn si scrumbii), oua, ceapa, usturoi,apa etc.

Vitamina D se gaseste in putine alimente, ca, de exemplu:in untura de peste, galbenusul provenit mai ales din ouale pasarilor tinute la soare, in smantana si in untul din laptele vacilor bine intretinute.

In unele alimente se gasesc substante din care organismul isi fabrica singur vitamina D, cu conditia sa aiba lumina solara, ca, de exemplu, ciupercile,cerealele, laptele, drojdia de bere, pestele.

Este rezistenta la caldura.

Rolul vitaminei D in organism este, de asemenea, hotarator:

-ajuta la folosirea calciului si a fosforului in cresterea oaselor si dintilor;

-mareste rezistenta la infectii;

-ajuta la buna functionare a unor glande, cum sunt tiroida, paratiroidele si hipofiza.

Lipsa vitaminei D din organism duce la un dezechilibru nutritiv in intregul organism, tradus prin rahitism. Nevoile de vitamina D la adulti sunt acoperite printr-o alimentatie variata, aer si soare. Copilul in perioada de crestere, si mai ales iarna , are nevoie sa fie ajutat cu vitamina D data in injectii sau picaturi ori prin tratament cu raze ultraviolete.

Vitamina E se gaseste in toate alimentele si mai ales in semintele germinale ale plantelor. Are rol foarte important in cresterea copilului. Rezizta la fiert, dar este usor distrusa in contact cu aerul.

Vitamina K se gaseste in frunzele verzi ale vegetalelor. Foarte bogate in vitamina K sunt spanacul, varza si conopida. Este fabricata (sintetizata) de organism la nivelul intestinului, sub influienta unor microbi. Ia nastere in timpul proceselor de putrefactie; se absoarbe in intestinul subtire si se depoziteaza in ficat.

Este foarte usor distrusa de lumina si rezistenta la caldura. Se dizolva in grasimi (liposolubila).

Share this Story
Load More Related Articles
Load More By Alina
Load More In Mama & Copilul

Facebook Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Check Also

Ce sa porti la o petrecere de Anul Nou

Anul Nou este sarbatoarea preferata a multor femei ...