Sanatate

Mierea, continut si prelucrare

Mierea este o substanta foarte complexa, compusa in principal din fructoza, glucoza si cateva minerale, foarte putine vitamine, proteine si lipide in cantitate scazuta sau deloc si cantitati foarte mici de sucroza.

Diferentele existente intre tipurile de miere sunt date de provenienta acestora, de flora din care sunt produse si de modul in care sunt obtinute.

Mierea contine nu numai diferite glucide simple, derivate din nectarul florilor, dar si cateva substante adjuvante provenite din aparatul digestiv al albinelor.

Aceste substante au rol de conservant, permitand ca mierea sa-si mentina calitatile nutritive o perioada indelungata de timp.

Folosit ca indulcitor in dieta, mierea are avantajul unei absorbtii relativ lente, probabil ca urmare a continutului ridicat de fructoza.

Datorita complexitatii hidratilor de carbon si a altor substante continute in miere, aceasta este sensibila si se deterioreaza usor, astfel incat trebuie evitata orice prelucrare termica.

Pe etichete ar trebui sa fie mentionat “brut” sau “fara prelucrare termica”. Mentinerea fara preparare ar putea insemna totusi ca mierea a fost incalzita doar in vederea extragerii, dar suficient pentru distrugerea aromei si a calitatii sale.

In scrierile antice din medicina ayurvedica indiana, mierea incalzita era considerata categoric nociva. Mierea provenita din anumite flori are o culoare intunecata. Gustul ei este puternic si multe persoane il considera neplacut.

Probabil ca, prin prepararea si filtrarea majoritatii tipurilor de miere comercializate pe scara larga, s-a urmarit in primul rand indepartarea acestei arome puternice.

Se elimina astfel in mare parte culoarea si gustul, dar apare o aroma usor acida, mult diferita de cea a mierii neprelucrate.

In timp ce milioane de oameni folosesc mierea prelucrata rafinata, comercializata in majoritatea supermarketurilor, nu s-a intreprins nicio cercetare pentru a investiga posibilele efecte nedorite.

Constientizarea progresiva a nocivitatii zaharului rafinat consumat in cantitati mari a condus la incercarea de a gasi un inlocuitor.

Desi numeroase persoane care folosesc mierea insista asupra celei brute, folosesc fara sa-si dea seama retete care implica prepararea ei. Conform cunostintelor traditionale, mierea este adecvata acestor alimente doar daca a fost adaugata dupa procesul de preparare.

Share this Story
  • Frumusete

    Ingrijirea parului cu miere de albine

    Ingrijirea parului cu miere de albine este o metoda naturista foarte eficienta in ameliorarea si vindecarea unor probleme care apar in ...
  • Sanatate

    Beneficiile propolisului pentru sanatate

    Folosirea propolisului in medicina traditionala isi are inceputurile in antichitate: egiptenii, grecii si romanii il foloseau pentru calitatile sale vindecatoare generale ...
  • Sanatate

    Mierea, continut si prelucrare

    Mierea este o substanta foarte complexa, compusa in principal din fructoza, glucoza si cateva minerale, foarte putine vitamine, proteine si lipide ...
Load More Related Articles
Load More By admin
Load More In Sanatate

Facebook Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Check Also

8 tipuri diferite de tuse si starea ta de sanatate – cauze, simptome, tratament naturist

Tusea este printre cele mai comune probleme medicale ...