7:01 am - Thursday December 8, 2016

Mersul – un pas spre sanatate

“O ora de drum, opt ore de sanatate”, spune un proverb englezesc. Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, 30 de minute de activitate fizica pe zi sunt suficiente pentru o sanatate de fier. Sport complet, mersul pe jos este benefic, in primul rand, pentru inima si problemele legate de circulatia sangelui. Cand calca pamantul, talpile picioarelor sunt atat de vascularizate, incat la fiecare pas, “pompa” este reamorsata si asigura un retur venos ameliorat.

Mersul este de asemenea, un mijloc excelent pentru mentinerea siluetei, pentru 30 de minute de mers (intre 3-6 km parcursi in ritm normal) inseamna circa 150 de calorii arse, ce permit dezvoltarea masei musculare. In plus, creste supletea articulatiilor, flexibilitatea muschilor si amplitudinea miscarilor.

Respiratia are, si ea, de castigat. Accelerand frecventa respiratorie cu 20-30%, volumul aerului inspirat creste, si la fel si cantitatea de oxigen, ceea ce amelioreaza in mod considerabil ventilatia pulmonara. De aici, acea senzatie agreabila pe care o au mai cu seama cei care se plimba prin padure.

Mersul un antistres natural

Datorita faptului ca amelioreaza irigarea cu oxigen a creierului, mersul este bun si pentru oameni si pentru neuroni. Practicat in afara spiritului de competitie mersul pune mentalul in repaus, diminueaza anxietatea si calmeaza nervii gratie producerii endorfinelor – hormoni cu virtutii destresante, anti-durere si anti-oboseala. Avand o structura moleculara apropiata de cea a opiaceelor, endorfinele produc – in plus – si o senzatie de placere. Rezultatul cand ti-ai regasit ritmul si cand parcurgi distante lungi, poti intra intr-o usoara stare de euforie. O senzatie care permite – singur sau in grup – o forma de meditatie activa. De practicat in mod ideal in plina natura, pe munte sau pe malul marii.

Mersul un mod de a restabili legatura cu natura

Practicat mai ales in vacanta, mersul permite descoperirea placerilor simple ale naturii: arome, sunt, culori. Pasind pe terenuri diferite, veti retrai senzatii extrem de agreabile. Pe malul unei ape, iarba catifelata si supla sub picioarele dumneavoastra, pe o carare acoperita cu frunze sau cu ace de brad, solul este si el moale si elastic, si amortizeaza orice soc sau risc de torsiune. Calcand pe soluri naturale (nisip, pamant etc), picioarele isi regasesc un pic din flexibilitatea fireasca.

5 Sfaturi bune pentru un mers sanatos

– Tineti capul si coloana vertebrala drepte

– Incercati sa nu va aplecati nici in fata, nici in spate

– Priviti drept inainte

– Tineti umerii si bratele relaxate: lasati-le sa se balanseze natural, fara sa fortati

– Respirati regulat. Nu va tineti respiratia, dar nici nu va straduiti sa respirati profund.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Articol din categoria: Tratamente si remedii

No comments yet.

Lasa un raspuns

Read previous post:
sarcina saptamana 16
Sarcina in saptamana 16

Bebelusul are acum o lungime de aproximativ 15 centimetri si greutatea in jur de  120... mai mult »

Close