Mama & Copilul

Menopauza, ingrijire si asistenta medicala

Menopauza este o etapa naturala a vietii, care apare la majoritatea femeilor intre 44 si 55 de ani. Varsta medie de instalare a crescut de-a lungul anilor si cea in general admisa este de 51 de ani.

In timpul menopauzei, ovarele isi scad gradat productia de estrogen. Menstrele devin neregulate. Procesul poate dura cateva luni pana la cativa ani. In sfarsit, menstrele se opresc si nu mai puteti ramane insarcinata.

Pe masura ce ovarele produc din ce in ce mai putin hormoni, apar modificari variate, desi sunt diferite de la o persoana la alta. Uterul se atrofiaza si mucoasa vaginala devine subtire. Vaginul poate deveni, de asemenea, uscat si, drept consecinta, actul sexual devine dureros.

Bufeurile de caldura determina inrosire si transpiratii care pot de la cateva minute la mai mult de o ora, pot intrerupe somnul si induce transpiratii noaptea.

In timpul si dupa menopauza, grasimile corpului incep sa se redistribuie pe masura ce metabolismul se schimba. Oasele pierd din densitate si duritate. Poate aparea osteoporoza.

Schimbarile de dispozitie nu sunt neobisnuite in timpul menopauzei. Pot fi legate de tulburarile de somn, datorate bufeurilor de caldura, de modificarile hormonale, sau de consecintele problemelor varstei, care afecteaza atat barbatii cat si femeile. Multe femei gasesc ca menopauza poate avea efect pozitiv asupra sanatatii lor fizice si emotionale.

Ingrjire:

– acceptati schimbarile ca fiind normale si sanatoase

– selectati o dieta echilibrata faceti miscare regulata si imbracati-va comod

– folositi un gel lubrifiant hidrosolubil daca actul sexual este dureros

Asistenta medicala. Medicul v-ar putea prescrie o terapie de substitutie cu estrogen pentru ameliorarea bufeurilor de caldura, pentru a stagna subtierea tesutului vaginal, pentru prevenirea sau incetinirea progresiei osteoporozei si, posibil, prevenirea si incetinirea bolii cardiace.

Terapia de substitutie estrogenica nu influenteaza labilitatea dispozitiei. Totusi, terapia substitutiva estrogenica poate creste riscul de cancer de san si de endometru. De aceea, daca inca mai aveti uter, ar trebui sa primiti atat proestrogen, cat si estrogen.

Un alt hormon, megestrol acetat, poate reduce frecventa si intensitatea bufeurilor de caldura la femeile care nu pot folosi estrogeni. Daca sunt prescrisi hormoni, puteti relua sangerarile vaginale.

Cum se poate preveni osteoporoza

Absenta estrogenului dupa menopauza creste mult probabilitatea de osteoporoza, o afectiune in care oasele devin poroase si fragile. Cea mai eficienta cale de a controla osteoporoza este sa o preveniti crescand densitatea osoasa atunci cand sunteti tanara.

Mancati suficient calciu (1000-1200mg zilnic) ca adult pentru a ajuta la prevenirea osteoporozei. Alimentele bogate in calciu includ laptele, iaurtul, branza, somonul si broccoli. Numai un pahar cu lapte inseamna aproximativ 300 mg de calciu.

Daca aveti risc crescut, medicul v-ar putea sugera tablete de calciu. Calciul, totusi, poate fi periculos pentru anumite afectiuni. Participati la exercitii de mobilizare precum: mersul, dansul si alergarea (jogging).

Share this Story
Load More Related Articles
Load More By Ana herlife
Load More In Mama & Copilul

Facebook Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Check Also

Metode de prevenire a toxiinfectiilor alimentare

Iata mai jos cateva reguli simple si rapide ...