Mama & Copilul

Manevrarea in siguranta a hranei bebelusului

Reduceti pe cat posibil numarul bacteriilor

Reduceti la minimum caile de acces a bacteriilor in hrana bebelusului, mentinand curat tot echipamentul de gatit care atinge mancare, inclusiv ustensilele, tavitele de gheata, blenderele, rafturile si mainile dvs.

Puneti cratita de mancare la frigider/congelator in cat mai scurt timp posibil, pentru a reduce la minimum timpul in care mancarea sta la temperatura camerei si permite dezvoltarea rapida a bacteriilor. Gatirea va distruge majoritatea bacteriilor, dar, inevitabil, unele bacterii se vor strecura in mancare de pe tacamuri si alte ustensile sau chiar din praful din aer.

Pentru a opri aceste bacterii inainte de a incepe sa se multiplice, raciti mancarea imediat dupa preparare. Daca va ingrijoreaza ca recipientul fierbinte va incalzi interiorul frigiderului, lasati-l sa stea in apa cu gheata sau foarte rece pana cand se mai raceste. Aveti grija cu recipientele fierbinti de sticla, deoarece se pot crapa daca le puneti in gheata sau le raciti prea rapid.

Mestecati in mancare cu o lingura curata

Folositi intotdeauna o lingura curata atunci cand scoateti mancarea bebelusului  dintr-un recipient mare. De exemplu, atunci cand mestecati in iaurt sau luati cu o lingura cereale gatite dintr-un recipient din frigider, folositi o lingura curata care nu a intrat in contact cu bacteriile din saliva sau de pe masa.

Bacteriile se dezvolta cel mai bine la temperatura camerei si la temperatura corpului:

> 74-100 grade Celsius: cele mai multe bacterii sunt distruse la aceste temperaturi

> 60-74 grade Celsius: bacteriile nu se multiplica la aceste temperaturi, dar unele supravietuiesc

> 49-60 grade Celsius: multe bacterii supravietuiesc la aceste temperaturi

> 16-49 grade Celsius: Pericol! Crestere rapida a bacteriilor, unele producand si toxine

> 4,5-16 grade Celsius: in acest interval de temperatura se pot dezvolta bacterii care produc toxiinfectii alimentare

> 0-4,5 grade Celsius: bacteriile care strica mancarea se dezvolta lent la aceste temperaturi din frigider

> -17-0 grade Celsius: temperaturile de congelare dezactiveaza bacteriile, dar acestea supravietuiesc si vor incepe sa se multiplice imediat ce sunt readuse la temperaturi mai calde.

Ca regula generala, incercati sa mentineti frigiderul cat mai rece posibil, fara ca laptele sa se congeleze. Pentru majoritatea modelelor de frigidere, cea mai rece parte este cea de langa bobine sau cea din partea de jos.

Un termometru poate pune in evidenta cele mai reci si cele mai calde parti ale frigiderului.

Precautii in ce priveste hrana bebelusului

– hrana bebelusilor se poate strica fara a mirosi neaparat neplacut. Daca aveti dubii legate de siguranta unui aliment care arata sau miroase ciudat, nu va asumati nici un risc, aruncati-l direct.

– nu pastrati la frigider mai mult de o zi sau doua mancare sau sucuri pentru bebelusi, indiferent ca este vorba de borcane comerciale deschise sau de retete preparate in casa.

– orice rest de mancare sau suc din comert sau hrana preparata in casa, care a intrat in contact cu saliva bebelusului, pentru ca lingura bebelusului a atins-o sau pentru ca bebelusul a baut din cana sau recipient, trebuie aruncat. Enzimele si bacteriile din saliva vor continua sa digere mancarea si sucul, distrugand substantele nutritive vitale si determinand alterarea acestora.

– daca cerealele comerciale pentru nou-nascuti/bebelusi/juniori au fost amestecate cu un lichid, serviti-le imediat. Aruncatiu toate resturile si nu le folositi pentru alta masa.

– daca mancarea, sucul congelat, sau refrigerat a stat la temperatura camerei mai mult de cateva minute, nu o recongelati sau nu o puneti din nou in frigider. Bacteriile din aer si din alte surse au intrat in contact cu mancarea, chiar daca saliva bebelusului nu a atins-o.

– nu preparati hrana bebelusului din legume congelate sau alte alimente congelate, pentru a o recongela folosind metoda cubuletelor. Hrana bebelusului trebuie congelata o singura data.

– nu consumati niciodata mancare cu mucegai. Mucegaiul pe care il vedeti este doar varful aisbergului: toxinele din mucegaiuri se formeaza adanc in interior si s-ar putea sa nu fie vizibile. Nu indepartati parta cu mucegai, consumand restul. Aruncati toata mancarea, chiar daca numai o parte este mucegaita.

Share this Story
Load More Related Articles
Load More By Diana Herlife
Load More In Mama & Copilul

Facebook Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Check Also

Incepeti pregatirile inainte de a ramane insarcinate

Trei luni inainte de a ramane gravida Fa ...