Mama & Copilul

Leziunile ulceroase (stomatita aftoasa)

O leziune ulceroasa este un ulcer al tesutului moale din interiorul cavitatii bucale; de pe limba, palat moale si regiunea jugala (in interiorul obrajilor). In mod tipic, observati o senzatie de arsura si o pata rotunda albicioasa cu o margine rosie sau halou. Durerea se atenueaza in cateva zile.

In ciuda multelor cercetari in domeniu, cauza leziunilor ulceroase ramane un mister. Se admite, in general, ca stresul sau agresiunea tesutului pot cauza eruptia de leziuni obisnuite ulcerative. Unii cercetatori cred ca anumite alimente (fructele, rosiile, unele nuci) pot complica problema. O leziune minora, precum muscatura  mucoasei gurii, poate declansa o stomatita.

Sunt doua tipuri de leziuni ulcerative: simple si complexe. Tipul simplu de ulceratie poate aparea de trei, patru ori pe an si dureaza 4-7 zile. Prima aparitie este de obicei la varste intre 10 si 20 de ani, doar poate aparea si la varste mai mici. Pe masura ce persoana devine adult, stomatita apare din ce in ce mai rar si poate inceta cu totul sa mai apara.

Femeile par sa fie afectate mai frecvent decat barbatii si stomatita pare sa fie mai frecventa la membrii anumitor familii.

Leziunile ulceroase complexe sunt mai putin obisnuite, dar mult mai problematice. Persoanele cu aceasta afectiune au stomatita 50% din timp; pe masura ce leziunile vechi se vindeca, apar altele noi.

Nu exista remedii nici pentru leziunile ulceroase simple, nici pentru cele complexe, iar tratamentele eficiente sunt limitate.

Totusi, urmatoarele practici pot ameliora temporar:

– evitati alimentele abrazive, acide sau condimentate, care pot accentua durerea;

– aplicati gheata pe leziunea ulceroasa;

– periati-va dintii cu atentie pentru a evita iritarea leziunii ulcerative;

– folositi un unguent topic ce contine fenol;

– folositi un analgezic fara prescriptie.

Pentru episoadele severe de stomatita, stomatologul  sau medicul va pot recomanda o reteta de apa de gura, un unguent calmant corticosteroidic sau o solutie anestezica numita lidocaina vascoasa.

Consultati medicul in oricare dintre urmatoarele situatii:

– episod nou aparut de febra inalta asociat cu ulceratii;

– stomatita extinsa sau semne de extindere a infectiei;

– durere ce nu poate fi controlata cu masurile enumerate;

– leziuni ulceroase care nu se vindeca complet in decurs de o saptamana;

Consultati stomatologul  daca aveti suprafete dentare ascutite sau dispozitive dentare care determina leziunile ulceroase.

Share this Story
  • Mama & Copilul

    Leziunile ulceroase (stomatita aftoasa)

    O leziune ulceroasa este un ulcer al tesutului moale din interiorul cavitatii bucale; de pe limba, palat moale si regiunea jugala ...
Load More Related Articles
Load More By Ana herlife
Load More In Mama & Copilul

Facebook Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Check Also

Metode de prevenire a toxiinfectiilor alimentare

Iata mai jos cateva reguli simple si rapide ...