4:08 am - Saturday December 10, 2016

Intestinul subtire

Intestinul subtire are forma unui tub lung si intortochiat. Este format dintr-un perete cu muschi subtiri dispusi in mai multe straturi. Pe dinauntru, acest tub este captusit cu o mucoasa in grosimea careia se gasesc glande care secreta sucul intestinal. Ea are foarte multe vilozitati (formatiuni ca un deget de manusa) prin care se face absorbtia. Aici alimentele se intalnesc cu sucul intestinal si cu bila (fierea) secretata de ficat si depozitata in vezicula biliara. Ea ajuta mult digestia grasimilor, avand si rolul de a nu permite o prea mare dezvoltare a microbilor in intestin.
Alt factor foarte important in intestin este sucul pancreatic, care contine urmatorii fermenti: lipaza, pentru completa digestie a grasimilor, tripsina, care descompune complet proteinele, si amilaza, care tronsforma glucidele in fractiuni asimilabile. Dupa ce alimentele au suferit toate aceste transformari, sunt absorbite. Hrana sta in intestinul subtire subtire 3-8 ore. Apa si particulele de hrana care nu au fost folosite in acest interval de timp, la acest nivel, trec in intestinul gros.
Absorbtia este trecerea substantelor hranitoare din intestinul subtire, prin milioane de vilozitati, in sange. De aici ele sunt raspandite, dupa trecerea prin ficat, in tesuturi. Procesele fizice si chimice se produc simultan. Deficienta unora modifica functia celorlalte si se influenteaza reciproc. Important de retinut este ca orice imbolnavire a mucoasei intestinului subtire atrage o absorbtie defectuoasa sau permit trecerea in sange a unor substante incomplet transformate. Rezultatul unui absorbtii insuficiente se repercuteaza asupra intregului organism. Tesuturile, neprimind hrana corespunzatoare, cresterea copilului va fi incetinita si functiile tuturor organelor vor suferi.
Absorbtia defectuoasa se face in: hipocalcemie, sindrom celiac infantil, procese alergice, migrene, boli pancreatice, diaree prelungita, tuberculoza intestinala, in boli de carenta vitaminica, apendicite cronice. De retinut este faptul ca absorbtia alcoolului se face in mare parte inca din stomac, ca si cea a apei.
Si intestinul subtire are miscari care determina inaintarea alimentelor transformate si impingerea  in intestinul gros a resturilor nedigerate.
Daca o cantitate mai mare de hidrocarbonate sau proteine ajung in intestinul gros insuficient digerate, actiunea bacteriana da nastere gazelor in exces, care baloneaza, precum si prezentei substantelor toxice.
Bacteriile prezente in mod normal in intestinul gros joaca un rol foarte important. Ele au rol sa sintetizeze o parte din vitaminele complexului B si unii acizi aminati.
De asemenea, prin mediul chimic pe care-l determina ele maresc solubilitatea si absorbtia calciului. Tot aici se produce absorbtia unei mari cantitati de apa, sare si vitamine.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Articol din categoria: Sanatate

No comments yet.

Lasa un raspuns

Read previous post:
stomacul la sugari
Stomacul la sugar

La sugarul mic, muschii peretelui gastric sunt mai putin dezvoltati si o parte din celulele... mai mult »

Close