Sanatate

Intestinul gros

In intestinul gros se gasesc bacterii care determina asupra resturilor incoplet digerate procese de fermentatie si putrefactie. Din toate resturile nefolosite de organism, ca si din cantitatea de bacterii aflate aici se formeaza bolul fecal, care prin miscari peristaltice ale intestinului gros este trimis in rest si apoi evacuat.
In afara de miscarile perisaltice normale ale intregului intestin, in cazul imbolnavirii tubului digestiv, miscarile pot sa ia un sens invers si atunci apar varsaturile alimentare, biloase, sau in unele cazuri chiar materii fecale, ca in incurcatura de intestine.
Daca starea de nutritie se alterneaza din cauza absorbtiei intestinale insuficiente sau a unei diete prelungite, functiile glandulare vor fi si ele afectate. Apare dupa un cerc vicios, pentru ca tulburarile endocrine (glandulare) vor influienta in rau metabolismul, adica utilizarea de catre tesuturi a hranei digerate si absorbite.

De exemplu: lipsa unei cantitati suficiente de proteine in alimentatia copilului, in afara de faptul ca lipseste organismul de materialul necesar pentru formarea celulelor, duce si la o functie insuficienta a hipofizei, clanda care se afla situata sub creier si care conduce crestera. In timpul pubertatii, o subnutritie datorata unei proaste absorbtii poate duce la amenoree si la o intarziere in dezvoltarea sexuala. Daca absorbtia se imbunatateste insa in la timp, toate functiile endocrine deficitare se recupereaza.
Pentru ca hranirea si functiile digestive sunt cele mai timpurii si mai importante in viata oamenilor, este usor de inteles dezordinile nervoase si pshice de mai tarziu se vor rasfrange in rau asupra acestor functii, in primul rand.
Toate secretiile, miscarile intestinului in stare de sanatate, ca si in caz de boala, sunt datorite unei serii de coordonari reflexe ale sistemului nervos local si al legaturilor cu sistemul nervos central.

Share this Story
 • Mama & Copilul

  Cum ne ajuta aloe vera?!

  Aloe vera este cunoscuta pentru efectele ei tamaduitoare si este folosita in multe cosmetice si produse de ingrijire a parului. Exista ...
 • Sanatate

  Intestinul gros

  In intestinul gros se gasesc bacterii care determina asupra resturilor incoplet digerate procese de fermentatie si putrefactie. Din toate resturile nefolosite ...
 • Mama & Copilul

  Sindromul colonului iritabil

  Sindromul colonului iritabil (SCI), cunoscut si sub numele de “intestin spastic” sau “colon spastic”, e o problema medicala curenta, care nu ...
 • Mama & Copilul

  Probleme ale sistemului digestiv: constipatia

  Aceasta problema  banala este frecvent neinteleasa si incorect tratata. Descriind tehnic, constipatia este liminarea unor scaune tari, mai rar decat trei ...
 • Frumusete

  Ten perfect cu o alimentatie sanatoasa

  E o vorba care spune ca starea de sanatate a unui om se recunoaste dupa aspectul pielii. Pielea este un organ ...
Load More Related Articles
Load More By Alina
Load More In Sanatate

Facebook Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Check Also

Ce sa porti la o petrecere de Anul Nou

Anul Nou este sarbatoarea preferata a multor femei ...