Mama & Copilul

Ingrijirea taieturilor, zgarieturilor si plagilor

Taieturile , zgarieturile si plagile obisnuite, de cele mai multe ori, nu necesita o vizita la camera de garda. Totusi, ingrijirile corecte sunt esentiale pentru evitarea infectiei sau a altor complicatii.

Urmatoarele reguli va pot ajuta sa ingrijiti plagile simple. Ranile prin perforare necesita totusi atentie medicala.

Autoingrijire plagi simple

Opriti sangerarea. Taieturile mici si zgarieturile inceteaza singure sa sangereze de obicei. Daca nu, presati cu blandete plaga, cu ajutorul unei lenjerii curate sau a unui pansament.

Mentineti plaga curata. Clatiti-o cu apa. Curatati zona din jurul plagii cu sapun si cu buretel, cu grija sa nu intre sapun in plaga. Sapunul poate determina o iritare. Daca, dupa spalare, au ramas in plaga murdarie si resturi de tesut, folositi o penseta curata pentru a indeparta particulele.

Turnati alcool peste penseta inainte de folosirea ei. Daca resturile de tesut raman incastrate in plaga dupa curatarea ei, apelati la personalul medical si nu incercati sa le indepartati singur. Spalarea atenta a plagii reduce si riscul de contactare a tetanosului.

Apa oxigenata, iodul sau un dezinfectant iodat pot fi folosite pe zona din jurul plagii. Totusi, aceste substante sunt iritante pentru celulele vii si nu ar trebui folosite chiar in plaga.

Luati in considerare si cauza. Plagile prin perforare sau alte taieturi adanci, muscaturile de animale sau plagile murdare indeosebi au un risc mare de infectare tetanica. Daca rana este grava, s-ar putea sa aveti nevoie de inca o imunizare totala antitetanica, chiar daca ultima v-a fost administrata in ultimii 10 ani.

Prevenirea infectiei. Dupa ce curatati plaga, aplicati un strat subtire de crema sau unguent cu antibiotic care ajuta sa mentina suprafata umezita. Produsele nu grabesc cicatrizarea plagii, dar scad riscul de infectie si permit factorilor de vindecare proprii organismului sa inchida plaga mai repede.

Trebuie sa stiti ca anumite ingrediente din unele unguente pot produce usoare eruptii la unii oameni.

Acoperiti plaga. Expunerea la aer ar putea grabi vindecarea, dar pansamentele ajuta la mentinerea curata a plagii si la indepartarea bacteriilor daunatoare. Veziculele care dreneaza sunt vulnerabile si ar trebui acoperite pana se formeaza o crusta.

Pentru a ajuta la prevenirea infectiei, schimbati pansamentul cel putin o data pe zi sau de cate ori devine umed sau murdar. Daca sunteti alergic la adezivul folosit la majoritatea pansamentelor, il puteti inlocui cu pansamentele fara adeziv sau tifon steril cu leucoplast sau scotch. Pentru toate acestea, in general, trebuie sa va aprovizionati la farmacie.

Asistenta medicala

Daca sangerarea persista, daca sangele tasneste sau continua numai sa curga dupa cateva minute de presiune locala, sunt necesare ingrijiri de urgenta.

Este nevoie de copci? O plaga adanca cu o deschidere larga sau cu margini crestate are nevoie de copci sau fire pentru a ramane inchisa si pentru a se vindeca total. O bucata sau doua de banda adeziva chirurgicala poate inchide taieturile minore, dar daca marginile nu sunt usor de apropiat, solicitati ajutor medical. Inchiderea corecta a plagilor asigura si o cicatrice minima.

Atentie! Fiti atent la semnele de infectie. Pentru fiecare zi in care rana ramane nevindecata, riscul de infectie creste. Mergeti la doctor daca vi se pare ca plaga nu se cicatrizeaza normal sau daca observati roseata, secretii, caldura sau inflamatie locala.

Ingrijire plagi prin perforare

O plaga prin perforare nu determina de obicei sangerari excesive. De fapt de cele mai multe ori curge putin sange si rana pare sa se inchida aproape instantaneu. Aceasta nu inseamna ca tratamentul nu este necesar.

O plaga prin perforare, de pilda calcatul pe un cui sau o tinta ramasa infipta, poate fi periculoasa din cauza riscului de infectie. Obiectul care a determinat plaga poate purta spori ai bacteriei tetanosului sau alte bacterii, in special daca obiectul a stat in pamant.

Despre cicatrizare

Indiferent de tratament, majoritatea plagilor adanci, care penetreaza dincolo de primul strat al pielii, formeaza, cand se vindeca o cicatrice.

Chiar ranile superficiale pot determina o cicatrice daca apare infectia sau inca o plaga pe acelasi loc. Cand o rana in curs de vindecare este expusa la lumina solara, se poate pigmenta definitiv. Aceasta pigmentare poate fi prevenita prin acoperirea regiunii cu un articol de imbracaminte sau o crema antisolara de cate ori iesiti, timp de 6 luni de la aparitia plagii.

O cicatrice se intalneste de obicei in primele 2 luni ale procesului de vindecare. Pe parcursul urmatoarelor 6 luni pana la 1 an, ar trebui sa devina mai subtire si sa ajunga la acelasi nivel  cu suprafata pielii.

Share this Story
  • Mama & Copilul

    Ingrijirea taieturilor, zgarieturilor si plagilor

    Taieturile , zgarieturile si plagile obisnuite, de cele mai multe ori, nu necesita o vizita la camera de garda. Totusi, ingrijirile ...
Load More Related Articles
Load More By Ana herlife
Load More In Mama & Copilul

Facebook Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Check Also

Metode de prevenire a toxiinfectiilor alimentare

Iata mai jos cateva reguli simple si rapide ...