Mama & Copilul

Infectii fungice (micotice)

Infectiile micotice sunt determinate de organisme microscopice care va paraziteaza organismul. Fungi asemanatori mucegaiurilor, denumiti dermatofiti, determina “piciorul atletului”, epidermofitia inghinala si dermatomicoza localizata pe oricare portiune a pielii, inclusiv a scalpului.

Aceste ciuperci cresc pe tesuturile moarte ale parului, unghiilor si stratului sperficial al pielii. Igiena defectuoasa, persistenta umezelii pielii si leziunile minore de piele sau unghii va cresc susceptibilitatea la infectii micotice.

Piciorul atletului, incepe, de obicei, intre degetele de la picioare, determinand mancarimi, arsuri si fisuri. Cateodata, talpa si partile laterale ale piciorului sunt si ele afectate, devenind ingrosate si tari. Desi vestiarele si salile de dus sunt cele mai frecvent acuzate pentru raspandirea bolii, mediul din interiorul pantofilor este probabil mai important. De asemenea, este mai frecvent o data cu inaintarea in varsta.

Epidermofitia inghinala determina o senzatie de prurit (mancarime) si arsuri in jurul zonei inghinale. Pe langa prurit, se observa, de obicei, o eruptie rosiatica care se intinde spre partea inferioara a coapselor, regiunea anala si fese. Aceasta infectie este usor contagioasa. Se poate lua prin contact direct sau prin intermediul prosoapelor.

Dermatomicoza afecteaza frecvent copiii. Simptomele sunt eruptii pruriginoase, rosiatice, scuamoase, usor supradenivelate, extensive si inelare la nivelul trunchiului, fetei sau regiunii inghinale si zonei de flexie a coapsei.

Eruptiile inelare cresc in dimensiuni pe masura ce infectia se raspandeste, iar zona centrala incepe sa ia aspectul de piele normala. Aceasta infectie se transmite daca imprumutati hainele, pieptenele si ustensilele de barbierit. Animalele de casa pot si ele transmite micoza la om.

Autoingrijire generala:

– mentineti o igiena persoanal corecta pentru a preveni toate formele de infectii micotice.

– folositi creme antimicotice sau pudre de doua, trei ori pe zi, pana la disparitia eruptiei.

Pentru “piciorul atletului”:

– mentineti picioarele uscate, mai ales regiunea interdigitala

– purtati pantofi bine aerisiti.

– nu purtati aceeasi incaltaminte in fiecare zi si nu o depozitati in pungi de plastic.

– schimbati-va ciorapii de doua ori pe zi, daca va transpira picioarele abundent.

Pentru epidermofitia inghinala:

– mentineti-va regiunea inghinala curata si uscata

– faceti un dus si schimbati-va hainele dupa efort fizic intens

– evitati inmbracamintea care roade si spalati frecvent suspensoarele atletice

Pentru dermatomicoza:

– spalati bine peria, pieptenele sau boneta care ar fi putut fi infectate

– spalati-va pe maini inainte si dupa examinarea copilului dvs

– pastrati lenjeria copilului separat de cea a restului familiei

Consultati medicul daca simptomele se prelungesc peste 4 saptamani sau daca observati intensificarea eritemului (inrosirii), secretiilor sau febrei. S-ar putea sa aveti nevoie de tratament conform unei prescriptii de specialitate.

Share this Story
  • Mama & Copilul

    Infectii fungice (micotice)

    Infectiile micotice sunt determinate de organisme microscopice care va paraziteaza organismul. Fungi asemanatori mucegaiurilor, denumiti dermatofiti, determina “piciorul atletului”, epidermofitia inghinala ...
Load More Related Articles
Load More By Ana herlife
Load More In Mama & Copilul

Facebook Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Check Also

Metode de prevenire a toxiinfectiilor alimentare

Iata mai jos cateva reguli simple si rapide ...