Sarcina

In timpul sarcinii fumatul este interzis cu desavarsire

Fumatul e una dintre cauzele majore ale problemelor de sanatate pe perioada sarcina. Monoxidul de carbon si nicotina din tigari traverseaza cu usurinta placenta, regasindu-se in concentratii mai mari in sangele fetal decat in cel al mamei.

Complicatiile ce pot fi cauzate de fumat sunt nasterea prematura, greutatea mica la nastere sau decesul bebelusului in pantec. Mamicile se confrunta cu amenintari mult mai grave pentru sanatate daca fumeaza, decat daca ar suferi alte afectiuni precum diabetul sau hipertensiunea arteriala.

In prima faza, copiii mamelor fumatoare au la nastere o greutate mai mica deci, au mai putine sanse sa lupte impotriva infectiilor si a altor afectiuni. In plus, fumatul creste riscul nasterilor premature si a sarcinilor ectopice (extrauterine).

Medicii au constatat ca fumatul in perioada de graviditate ingroasa placenta, fenomen ce poate conduce la ruperea acesteia (placenta previa). Femeile fumatoare se expun totodata unui risc sporit de avort spontan.

Fumul tigarilor contine peste 4000 de substante, din care aproximativ 30 au fost identificate ca fiind nocive.

Cianidele afecteaza metabolismul vitaminelor B, C si al calciului.

Monoxidul de carbon blocheaza transportul de oxigen de catre hemoglobina si oxigenarea celulelor. Lipsa oxigenarii determina ingrosarea placentei, deci a tesuturilor fetale care se dezvolta greu.

Nicotina are efecte cardiovasculare similare stresului, prin stimularea eliberarii de mediatori de stres. Acestia reduc irigarea cu sange a organelor interne si a placentei, fapt ce duce la intarzierea dezvoltarii fetale.

Fumatul in timpul sarcinii poate avea efecte negative permanente asupra activitatii cerebrale a fatului. Copiii mamelor fumatoare s-ar putea confrunta cu dificultati de invatare, probleme comportamentale si un IQ scazut.

Renuntarea la fumat ar fi bine sa se faca inainte de a ramane insarcinata sau imediat dupa. Cercetarile au aratat ca riscul de prematuritate si de hipotrofie fetala se mentine ridicat si la mamele ce au renuntat la viciu dupa primul trimestru de sarcina.

Nu e niciodata prea tarziu sa te opresti din fumat. Fiecare tigara in minus il va ajuta pe bebelusul tau.

Consecintele dupa nastere create de fumatul din timpul sarcinii

Cercetatorii au constatat ca toti copiii expusi in perioada intrauterina la fumatul pasiv se pot imbolnavi de astm si pot avea probleme respiratorii in timpul vietii.

Unele toxine raman in corpul fumatorului, ceea ce inseamna ca dupa nastere pot fi prezente si in laptele matern. Daca nu vei renunta nici in timpul alaptarii la fumat, bebelusul va deveni fumator pasiv, fapt care ii va afecta dezvoltarea in continuare.

Copiii mamelor fumatoare vor avea o predispozitie crescuta de a adopta acelasi viciu de la varste fragede.

Toate motivele enumerate mai sus justifica cu varf si indesat renuntarea totala la fumat in timpul sarcinii si, mai bine, renuntarea totala la fumat. E in joc viata copilului tau!

Share this Story
Load More Related Articles
Load More By Diana Herlife
 • Sarcina

  Incepeti pregatirile inainte de a ramane insarcinate

  Trei luni inainte de a ramane gravida Fa curat in sertarul cu medicamente Exemplu, piedicile in calea fertilitatii femeii Piedicile in ...
 • Sarcina

  Avortul

  Avortul este procesul medical prin care se pune capăt unei sarcini, pentru a împiedica nașterea unui copil. În funcție de săptămâna ...
 • Sarcina

  Sfaturi pentru detoxifiere inainte de sarcina

  Hotarati-va sa va debarasati corpul de toxinele care va slabesc sanatatea, va diminueaza puterea si maresc riscurile pentru dumneavoastra si pentru ...
 • Sarcina

  Factorul Rh

  Atunci cand vi se fac analize pentru determinarea grupei sanguine aflati, de asemenea, daca sunteti “negativ” sau “pozitiv”. Multi oameni nu ...
 • Sarcina

  Lombosciatica in perioada de sarcina

  Lombosciatica e una dintre cele mai neplacute probleme pe care le aduce sarcina. Durerile de spate, dar si starea de amorteala ...
 • Sarcina

  Ecografia 3D in timpul sarcinii

  Efectuarea ecografiei 3D in sarcina devine una dintre cerintele obligatorii ale femeii insarcinate. Astfel, aceasta se va putea convinge de sanatatea ...
Load More In Sarcina

Facebook Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Check Also

Incepeti pregatirile inainte de a ramane insarcinate

Trei luni inainte de a ramane gravida Fa ...