Sanatate

Imbunatatirea apei de la robinet (osmoza inversa)

Apa de la robinet poate fi imbunatatita in diverse moduri. Fierbeti apa de la robinet intre trei si cinci minute ca sa moara bacteriile.

Oricum, cei mai multi oameni considera fiertul apei de baut o pierdere de timp si fara utilitate practica. Acest procedeu are ca efect concentrarea plumbului prezent in apa, iar apa trebuie racita ca sa poata fi bauta.

Gustul de clor al apei de la robinet poate fi inlaturat prin pastrarea apei in vase descoperite mai multe ore, pana cand gustul si mirosul de clorina dispar.

Apa poate fi aerisita in blender, care sa transforme clorina in alte elemente chimice. Cu toate astea, nici una din aceste metode nu va imbunatati calitatea apei, ci numai gustul.

Filtrarea este o metoda prin care contaminantii sunt inlaturati, apa devenind mai limpede si cu gust mai bun. Exista multe metode prin care apa poate fi filtrata.

In natura, apa  se filtreaza trecand prin sol si roci. Cand apa se strecoara prin pamant sau curge printre roci, bacteriile din apa raman pe roci si sunt inlocuite cu minerale cum ar fi calciul si magneziul.

Exista si metode artificiale de filtrare a apei. Se gasesc trei tipuri de filtru de apa:

  • tipurile absorbante, care folosesc materiale cum este carbonul care retine impuritatile
  • sisteme de microfiltrare trec apa prin filtre cu pori fini, care retin si elimina contaminantii
  • mijloace speciale, cum sunt rasinile care modifica ionii, au rolul de a transforma metalele grele.

Filtrele sunt adesea asezate in serie, in asa fel incat mijloacele de filtrare sa fie foarte eficiente pentru tipurile specificate de contaminanti.

Sistemele de filtrare a apei au eficienta diferita. Doua tipuri considerate bune sunt filtrarea prin osmoza inversa si sistemele de filtrare ceramice. In filtrarea prin osmoza inversa, apa este obligata sa treaca printr-o membrana semipermeabila, care are sarcina sa inlature particulele si moleculele mari.

Este cel mai bun sistem de tratare a apei cu multa sare, bogata in nitrati si plina de metale grele anorganice cum sunt fierul si plumbul. Oricum, nici un filtru nu poate schimba absolut toti contaminantii. Porii celui mai fin filtru sunt destul de largi ca sa permita unor virusi sa treaca.

Alte sisteme de tratare a apei care inlatura diferiti contaminanti sunt distilarea si tratarea cu ultraviolete. Ultimul se foloseste ca sa ucida bacteriile si virusurile din apa. Fiecare metoda de tratare are avantaje si dezavantaje. Costurile pot varia.

Folosind metode combinate se ajunge la o mai buna filtrare a apei de baut. Chiar si gustul si calitatea apei distilate pot fi imbunatatite prin trecerea apei prin filtru de mangan/carbon ca ultim pas.

Share this Story
Load More Related Articles
Load More By admin
Load More In Sanatate

Facebook Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Check Also

8 tipuri diferite de tuse si starea ta de sanatate – cauze, simptome, tratament naturist

Tusea este printre cele mai comune probleme medicale ...