Mama & Copilul

Igiena in bucatarie si in alimentatia copilului

Este necesara o buna igiena pentru a preveni aparitia toxiinfectiilor alimentare

Mancarea este purtatoare de boli care pot fi prevenite daca urmati regulile de igiena personala si in bucatarie . Tratamentul si depozitarea neadecvata a alimentelor in casa este cea mai frecventa cauza a toxiinfectiilor alimentare.

Bebelusii si copiii sunt mai sensibili decat adultii, deci trebuie sa fim atenti, chiar daca este vorba de alimentele-minune preparate pentru bebelusi sau de alimente comerciale pentru ei.

Spalatul mainilor – ale dvs si ale bebelusului

Spalatul mainilor este, probabil, cel mai important lucru pe care trebuie sa il faceti pentru a pastra curata mancarea bebelusului. Pastrati langa chiuveta din bucatarie o sticluta de sapun antibacterian si folositi-l frecvent. Spalati-va pe maini, cel putin 30 de secunde, inclusiv intre degete, sub inele si sub unghii. Cu varful degetelor intoarse, clatiti-va mainile bine sub jetul de apa fierbinte. Uscati-va cu un prosop de hartie curat sau cu un prosop proaspat spalat.

Cand va spalati pe maini, aveti grija sa clatiti bine orice urma de sapun pentru ca aceasta sa nu ajunga in mancarea bebelusului.

Nu uitati sa va spalati din nou pe maini daca ati atins ochii, nasul sau gura bebelusului sau a dvs, daca ati stranutat si ati pus mana la gura, daca ati atins un animal de casa sau vasul de mancare al unui animal de casa, daca ati pus mana pe carne, oua sau alte produse animale crude si, desigur, daca ati mers la baie ori ati schimbat un scutec.

Cand bebelusul incepe sa se hraneasca singur, spalati-l bine pe maini inainte de fiecare masa, deoarece nu se stie niciodata pe ce a pus mana! Spre deosebire de adulti, care mananca, de regula, folosind tacamuri, mainile bebelusului intra in contact direct cu mancarea si cu gura.

Folositi detergent de vase antibacterian

Detergentul de vase antibacterian este excelent, deoarece, uneori, cand spalam manual vasele, nu folosim apa suficient de fierbinte incat sa distruga bacteriile. Folositi apa fierbinte pentru a spala si clati vasele si uscati-le apoi cu un prosop proaspat spalat.

Pastrati chiuveta si robinetele curate

Folositi sapun antibacterian, apa fiarta si o veche periuta de dinti sau o periuta vegetala pentru a spala zilnic robinetele de la chiuveta si interiorul chiuvetei.

Curatati blenderul si mixerul

Bacteriile se pot ascunde in sparturile si crapaturile blenderului sau mixerului. E important sa le dezasamblati dupa fiecare intrebuintare si sa le curatati. Folositi apa foarte fierbinte. Daca v-ati echipat cu manusi de cauciuc, aveti grija sa nu le gauriti cu lamele ascutite ale aparatului. Curatati bine si uscati fiecare piesa inainte de a reasambla aparatul.

Tocatoarele

Inainte se credea ca suprafetele lingurilor si tocatoarelor de lemn ar fi medii de raspandire a milioane de bacterii, de aceea se recomanda sa folositi doar ustensile din plastic sau metal.

Acum se spune ca bacteriile nu se dezvolta pe lemn.  Tocatoarele din plastic sunt presupuse a fi sigure daca sunt curatate bine.

Dezinfectati mereu suprafetele din bucatarie

Aveti posibilitatea sa cumparati dezinfectant pentru suprafetele dulapurilor si pentru alte suprafete din bucatarie, dar este mai ieftin si la fel de eficient sa folositi vechiul inalbitor cu clor. O solutie patrunzatoare care distruge orice germen din calea sa este formata dintr-o parte clor si 4 parti de apa. Dupa 5 minute, putem clati. Cand nu mai miroase puternic, inalbitorul se evapora si dispare.

Clorul emana vapori toxici in cantitati mult sub nivelul de siguranta recunoscut pentru adulti. De aceea e important sa dezinfectati doar atunci cand bebelusul nu este prin preajma si atunci cand va aflati intr-o bucatarie bine aerisita.

Gunoiul

Curatati in mod regulat cosul de gunoi din bucatarie, punandu-l in cada si spalandu-l cu dezinfectant si apa fierbinte de la dus.

Share this Story
Load More Related Articles
Load More By Diana Herlife
Load More In Mama & Copilul

Facebook Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Check Also

Incepeti pregatirile inainte de a ramane insarcinate

Trei luni inainte de a ramane gravida Fa ...