Mama & Copilul

Hipertensiunea arteriala

Hipertensiunea arteriala este numita “ucigasul tacut”. Majoritatea persoanelor hipertensive nu au nici un simptom. Hipertensiunea este mia frecventa odata cu inaintarea in varsta. In plus, hipertensiunea este mai frecventa la barbati decat la femei pana la varsta de 55 de ani cand ponderea incepe sa se egaleze. Dupa varsta de 65 de ani, numarul femeilor hipertensive il depaseste pe cel al barbatilor hipertensivi.

Daca v-ati controlat vreodata tensiunea arteriala, v-ati intrebat apoi ce semnificatie au numerele acelea? Cunoastera si intelegerea semnificatiei acestor numere, si apoi, masurile luate pentru mentinerea sub control a tensiunii arteriale sunt foarte importante.

Daca sunteti informata si luati masurile adecvate, va pastrati sanatatea si evitati boala cardiaca hipertensiva, accidentul vascular cerebral si afectarea renala.

Presiunea sangelui este determinata de cantitatea de sange pompata de inima si de rezistenta la fluxul sanguin a arterelor. Arterele mici limiteaza fluxul sanguin. In general, cu cat inima pompeaza mai mult sange si cu cat arterele sunt mai mici, cu atat presiunea sanguina este mai mare.

Valorile “normale” tipice ale presiunii sanguine sunt 120/80 mmHg (milimetri coloana de mercur). Primul numar (120), tensiunea sistolica, este valoarea presiunii pe care o genereaza inima cand pompeaza sange prin artere. Al doilea numar (80), tensiunea diastolica, e valoarea presiunii presiunii in artere, cand inima se odihneste intre doua batai cardiace.

Tensiunea arteriala variaza in mod normal de-a lungul zilei. Creste in timpul activitatii. Scade cand va odihniti.

In general, diagnosticul de hipertensiune arteriala se pune atunci cand tensiunea arteriala in perioade cand sunteti odihnit ramane constanta sau depaseste 140/90 mmHg. De ce ajunge sau depaseste aceste niveluri nu se cunoaste intotdeauna. De fapt, o boala sau o cauza specifica este identificata in mai putin de 1 caz din 20. Cand nu poate fi determinata o cauza, hipertensiunea arteriala poarta numele de hipertensiune esentiala sau primara.

Cand este determinata o cauza, este folosit termenul de hipertensiune secundara pentru ca valoarea ridicata a presiunii sangelui este rezultatul unei alte afectiuni. Aceste cauze specifice pot include medicamente, precum contraceptivele orale, si afectiuni renale, precum insuficienta renala, glomerulonefrita si anumite tulburari ale glandei suprarenale.

Ingrijirea in caz de hipertensiune arteriala

Cea mai buna strategie este sa incepeti cu schimbari in stilul de viata, de pilda, controlul greutatii corporale, modificarile de dieta si exersarea fizica. Daca, dupa 3-6 luni, tensiunea arteriala nu a scazut, doctorul va poate prescrie o medicatie.

Iata ce puteti face pentru a va ajuta:

– dieta: treceti pe o dieta echilibrata nutritional, bazata pe fructe si legume si produse lactate degresate;

– restrictia de sare: sarea determina organismul sa retina lichide si, astfel determina cresterea tensiunii arteriale. Nu adaugati sarea in mancare. Evitati alimentele sarate precum: mezelurile, minuturile si conservele sau semipreparatele;

– reducerea greutatii corporale;

– exercitiul fizic. Numai exercitiul aerobic regulat singur poate scadea presiunea sanguina la unele persoane, chiar si fara scaderea in greutate;

– oprirea fumatului: tutunul poate accelera procesul de ateroscleroza la persoanele care au presiunea sanguina crescuta.

– limitarea consumului de alcool. Consumul a mai mult de 45 ml de alcool 80%, 250 ml de vin sau 700 ml de bere zilnic, poate creste tensiunea arteriala.

Share this Story
Load More Related Articles
Load More By Ana herlife
Load More In Mama & Copilul

Facebook Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Check Also

Metode de prevenire a toxiinfectiilor alimentare

Iata mai jos cateva reguli simple si rapide ...