Mama & Copilul

Herpes zoster

Herpes zoster erupe cand virusul varicelei se reactiveaza dupa ce a stationat sub forma latenta la nivelul celulelor nervoase.

Cand virusul se reactiveaza, puteti simti dureri si furnicaturi pe o arie limitata, de obicei pe o singura parte a corpului sau fetei. Durerea se accentueaza pe masura ce virusul afecteaza unul dintre nervii care se indreapta spre suprafata fetei sau vin de la maduva spinarii. Aceste dureri sau furnicaturi pot dura cateva zile sau mai mult.

In consecinta, poate aparea o eruptie cu mici vezicule. Eruptia poate continua sa se extinda de-a lungul urmatoarelor 3-5 zile, alcatuind frecvent un aspect ca de benzi pe o parte a corpului.

Veziculele se usuca, de obicei in cateva zile, acoperindu-se de cruste ce cad in urmatoarele 2-3 saptamani. Veziculele contin virusul contagios asa incat evitati contactul fizic cu alte persoane, mai ales cu femeile insarcinate. Varicela la nou nascuti poate fi letala.

Puteti ameliora parte din disconfort, actionand astfel:

– inmuiati veziculele cu comprese reci, ude;

– spalati cu blandete veziculele si un le pansati;

– aplicati o lotiune calmanta precum lotiunea de calamina;

– administrati-va analgezice fara prescriptie pentru a micsora suferinta;

– cremele analgezice fara prescriptie pot avea si ele efect.

Consultati prompt medicul in urmatoarele conditii:

– daca durerea sau eruptia apar langa ochi. Netratata, aceasta infectie poate duce la leziuni permanente ale ochiului;

– daca dvs sau cineva din familie aveti un sistem imunitar slabit;

– daca eruptia este extinsa si dureroasa;

– daca aveti peste 60 de ani;

Aciclovirul si famciclovirul sunt acum accesibile, grabesc vindecarea si reduc severitatea unor complicatii determinate de herpes zoster.

Cand durerea persista dupa eruptia de herpes zoster.

Durerea persistenta dupa luni de zile sau chiar ani dupa un episod de herpes zoster se numeste nevralgie postherpetica. Apare la 50% din populatia de peste 60 de ani care a avut herpes zoster. Nevralgia postherpetica  are caracter individualizat, iar tratamentul eficace pentru unii poate fi inutil pentru altii.

Dar tratamentele nou testate sunt promitatoare, iar cercetarile recente sustin beneficiile tratamentului precoce al infectiei virale acute ce precede nevralgia.

Pentru ca durerea din nevralgie postherpetica tinde sa se atenueze o data cu trecerea timpului, este dificil de apreciat daca medicatia este eficienta sau durerea se atenueaza de la sine.

Mai multe tratamente pot ameliora durerea. Ele includ analgezicele, stimularea electrica, antidepresivele triciclice, anumite anticonvulsivante si in cazuri severe, neurochirurgia. La majoritatea durerile dispar dupa 5 ani.

Share this Story
 • Mama & Copilul

  Ce beneficii are consumul de lizina?

  Lizina este un aminoacid  esential necesar pentru constituirea oreicarei proteine. Este buna pentru o crestere corecta si o buna dezvoltare a ...
 • Mama & Copilul

  Herpes zoster

  Herpes zoster erupe cand virusul varicelei se reactiveaza dupa ce a stationat sub forma latenta la nivelul celulelor nervoase. Cand virusul ...
 • Mama & Copilul

  Herpes simplu (vezicule de febra)

  Cunoscute si sub denumirea de vezicule de febra, herpesul simplu este foarte frecvent. Poate aparea in cavitatea bucala, pe buze, nas, ...
Load More Related Articles
Load More By Ana herlife
Load More In Mama & Copilul

Facebook Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Check Also

Metode de prevenire a toxiinfectiilor alimentare

Iata mai jos cateva reguli simple si rapide ...