Mama & Copilul

Hepatita C sau boala “silentioasa”

Ati putea avea virusul si sa nu stiti? Sau ar trebui sa fiti ingrijorata de posibilitatea de a lua boala?

Daca faceti parte dintr-un grup de risc, ar trebui sa fiti testata. Tratamentele sunt limitate, dar puteti lua cateva masuri privind stilul de viata ca purtator al virusului. Daca nu aveti hepatita C, nu trebuie sa va ingrijorati ca ati putea sa va imbolnaviti printr-un contact intamplator. Principalul risc este dat de contactul cu sangele contaminat.

Ce este hepatita C?

Hepatita C este determinata de un virus care, ca si hepatita A si B, produce inflamatia ficatului. Hepatita C este pe locul doi, dupa alcoolism, ca o cauza de boala hepatica.

Ficatul este unul dintre cele mai mari organe ale corpului. Este o adevarata uzina chimica, producand elemente nutritive vitale si neutralizand toxine. In general, virusul hepatitei C se transmite prin contactul cu sangele contaminat. In rare cazuri, este transmis pe cale sexuala.

Daca sunteti purtator de virus hepatitic C, este posibil sa nu fi observat vreun simptom. Majoritatea nu au nici un fel de simptome timp de ani, chiar zeci de ani. Si chiar daca ati avut vreodata simptome precoce, le-ati interpretat ca apartinand unei gripe nevinovate.

Afectarea ficatului

Aproximativ 15% pana la 20% dintre persoanele infectate cu virusul hepatitei C elimina virusul prin forte proprii, fara afectarea hepatica. Pentru ceilalti, boala se instaleaza si ataca lent ficatul. 20-50% dintre bolnavii cu hepatita cronica dezvolta ciroza hepatica, de obicei in primii 20 de ani de la infectie. In fine, cancerul hepatic sau insuficienta hepatica apar la aproximativ jumatate dintre cei care au fost diagnosticati cu ciroza.

Daca ati fost diagnosticat cu hepatita C, ati putea fi trimis la un specialist in boli hepatice. Schimbarile de stil de viata recomandate ar putea include:

– eliminarea consumului de alcool: consumul de alcool pare sa accelereze progresia bolii hepatice

– evitarea medicamentelor care ar avea risc de afectare hepatica: medicul va poate sfatui care medicamente ar trebui incluse pe o astfel de lista

– mentinerea unui stil de viata sanatos: aceasta include dieta, exercitiul fizic si odihna adecvata

De asemenea veti dori sa preveniti contactul altora cu sangele dvs. Acoperiti-va plagile, nu folositi in comun cu altii periuta de dinti sau lame de ras si avertizati personalul medical ca sunteti purtator de virus.

In prezent, cea mai buna arma impotriva hepatitei C este alfa-interferonul, un medicament care inhiba replicarea virala. Pare sa aiba eficacitatea cea mai mare daca este administrat precoce in boala.

Share this Story
Load More Related Articles
Load More By Ana herlife
Load More In Mama & Copilul

Facebook Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Check Also

Metode de prevenire a toxiinfectiilor alimentare

Iata mai jos cateva reguli simple si rapide ...