Mama & Copilul

Gura si glandele salivare

Gura este formata din fata interioara a obrajilor, cerul gurii, care formeaza plafonul, o serie de muschi in partea inferioara, care formeaza peretele inferior, si buzele, care inchid peretele anterior.
In gura se gasesc limba, organ musculos care serveste la mestecarea alimentelor, si orificiile de deschidere a glandelor salivare.

Glandele salivare sunt parotidele, care se gasesc de o parte si de alta, in vecinatatea urechii, si al caror canal se deschide sub mucoasa obrajilor, in dreptul celui de-al doilea molar superior. Glandele salivare sublinguale si submandibulare isi au orificiul de varsare a salivei sub limba. Glandele salivare secreta saliva, care contine in cea mai mare parte apa, o mica cantitate de mucus si ptialina, singurul ferment din saliva. In afara de rolul ei in digestie, saliva curata si intretine o buna igiena a cavitatii bucale.

Cand cantitatea de apa din organism scade, secretia salivara scade si ea, mucoasa bucala nu mai are suficienta umezeala si apare senzatia de sete. La nou-nascut, cantitatea de saliva este la inceput foarte mica, dar creste in scurt timp in cantitati considerabile.

In gura se mai gasesc gingiile, in care sunt implantati dintii, asezati simetric pe maxilar (superior) si mandibula (inferior). Exista o serie de dinti care se numesc de lapte si care incep sa apara intre 6 si 8 luni in urmatoarea ordine: incisivii mediani inferiori, incisivii mediani superiori, incisivii laterali superiori, incisivii laterali inferiori, premolarii si caninii superiori si inferiori. Aparitia completa a dentitiei de lapte se termina aproximativ la varsta de 1 an si 8 luni-2 ani, iar schimbarea ei incepe la 6 ani, cand este inlocuita cu cea definitiva

Share this Story
  • Mama & Copilul

    Gura si glandele salivare

    Gura este formata din fata interioara a obrajilor, cerul gurii, care formeaza plafonul, o serie de muschi in partea inferioara, care ...
Load More Related Articles
Load More By Alina
Load More In Mama & Copilul

Facebook Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Check Also

Ce sa porti la o petrecere de Anul Nou

Anul Nou este sarbatoarea preferata a multor femei ...