Mama & Copilul

Greturi si varsaturi; ingrijire, asistenta medicala

Greturile si varsaturile sunt simptome obisnuite si penibile ale unei mari varietati de afectiuni, a caror mare majoritate nu sunt grave.

Senzatia de greata si varsatura sunt de obicei, semnele unei infectii virale numite gastroenterita. Diareea, crampele abdominale, balonarea si febra pot, de asemenea insoti, aceasta afectiune. Alte cauze pot fi: toxiinfectiile alimentare, sarcina, unele medicamente si gastrita.

Daca gastroenterita este principala vinovata, greturile si varsaturile pot dura de la cateva ore la cateva zile. De asemenea, e obisnuita si asocierea diareei si a crampelor abdominale usoare. Pentru confortul dvs si pentru prevenirea deshidratarii in timpul etapei de recuperare, incercati urmatoarele:

– nu mai mancati sau beti de cateva ore, pana se linisteste stomacul

– incercati bucatele de gheata sau cantitati mici cu ceai slab, bauturi limpezi si supe sau bauturi limpezi necofeinizate. Consumati lichide multe dealungul zilei in cantitati mici.

– adaugati progresiv alimente semisolide si sarace in fibre vegetale, dar daca revin varsaturile incetati imediat sa mai mancati. Incercati biscuiti sarati, gelatina, paine prajita, oua, orez sau pui.

– evitati produsele lactate, cafeina, alcoolul, nicotina, sau alimentele grase si foarte condimentate, pentru cateva zile.

Asistenta medicala

Varsaturile pot duce la complicatii precum deshidratarea, aspirarea, sau mia rar fisurarea esofagului. Copiii, varstnicii si persoanele cu sistem imunitar supresat sunt in special vulnerabili la aceste complicatii.

Consultati-va medicul curant daca nu puteti ingera nici un fel de lichid timp de 24 de ore, daca varsaturile persista 2-3 zile, daca va deshidratati sau vomitati sange. Semnele deshidratarii includ sete excesiva, mucoasa bucala uscata, urina in cantitate mica, slabiciune severa, ameteala sau stare confuzionala. Varsaturile pot fi si semnul unor afectiuni ascunse mult mai grave, precum boli ale veziculei biliare, ulcer sau ocluzie intestinala.

Ingrijirea copiilor

Copii scuipa foarte frecvent si de obicei, nu prezinta nici un semn de disconfort din aceasta cauza. Varsaturile pe de alta parte, sunt mai violente si mai ingrijoratoare pentru copil si pot duce la deshidratare si scaderea in greutate. Pentru a preveni deshidratarea, lasati stomacul copilului in repaus pentru 30-60 de minute si apoi incepeti sa-i administrati cantitati mici de lichid.

Daca alaptati, lasati copilul sa suga numai la un san. Pentru cei alimentati artificial, se recomanda mici cantitati de lapte cu o compozitie specifica sau cu o compozitie orala de elctroliti.

Daca varsaturile nu reapar, continuati sa administrati copilului cantitati mici de lichide sau lapte matern la fiecare 15-30 minute. Consultati medicul daca varsaturile persista pe o perioada mai mare de 12 ore sau daca sugarul:

– nu si-a udat scutecele mai mult de 8 ore.

– are diaree sau scaune sangvinolente

– are mucoasa bucala uscata sau plange fara lacrimi

– este neobisnuit de somnoros sau arectiv

Unii nou nascuti prezinta o afectiune numita stenoza pilorica, care poate determina varsaturi repetate si violente. Aceasta apare, de obicei, din timpul celei de-a doua sau a treia saptamani de viata. Necesita ingrijiri medicale.

Share this Story
Load More Related Articles
Load More By Ana herlife
Load More In Mama & Copilul

Facebook Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Check Also

Metode de prevenire a toxiinfectiilor alimentare

Iata mai jos cateva reguli simple si rapide ...