Sanatate

Ficatul

Dupa cum se stie, rolul ficatului in hranirea organismului este multiplu. Acesta are actiune detoxifianta, de depozitare, de formare a gammaglobulinei, de depozitare a fierului etc.
Toate substantele absorbite prin mucoasa intestinala trec prin vena porta in ficat, care are rol de filtru.
Prin procese variate, ficatul detoxifica substantele care sunt toxice pentru organism si numai dupa aceea le trimite mai departe in sange si prin tesuturi.
Ficatul scoate din sange surplusul de zaharuri, grasimi, proteine si vitamine si le depoziteaza. Le intrebuinteaza apoi in momentul cand organismul are nevoie de ele si nu poate primi pentru moment, prin hrana, cantitatile corespunzatoare nevoilor sale.

In celulele ficatului se formeaza gammaglobulinele, anticorpii, adica substante care ajuta organismului sa lupte impotriva infectiilor.
In viata intrauterina, ficatul este si depozit de fier, care are rolul sa implineasca lipsa fierului din alimentatia copilului pana la 3 luni, laptele de mama fiind sarac in fier.
O parte din celulele  ficatului produc bila (fierea), care se strange in vezicula biliara. Ceea ce este de retinut, atat in ceea ce priveste producerea fierei, cat si descarcarea veziculei biliare, este ritmicitatea varsarii ei in duoden (prima parte a intestinului subtire), care se face sub conducerea sistemului nervos vegetativ. Trebuie mentionat faptul ca orice enervare, in timpul mesei mai ales, se rasfrange si asupra veziculei biliare. Deosebit de sensibile la aceste neregularitati de contractie a veziculei sunt fetitele la pubertate si adolescenta.

Share this Story
  • Sanatate

    Ficatul

    Dupa cum se stie, rolul ficatului in hranirea organismului este multiplu. Acesta are actiune detoxifianta, de depozitare, de formare a gammaglobulinei, ...
Load More Related Articles
Load More By Alina
Load More In Sanatate

Facebook Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Check Also

Ce sa porti la o petrecere de Anul Nou

Anul Nou este sarbatoarea preferata a multor femei ...