Mama & Copilul

Fibromialgia, simptome si ingrijire

Durerea persistenta si rigiditatea musculara pot avea multe cauze. Recent, medicii au diagnosticat din ce in ce mai mult afectiunea, numita fibromialgie.

Simptomele comune care conduc la diagnostic inlcud: sensibilitate, durere si rigiditate la nivelul articulatiilor si muschilor. Tipul de durere poate varia. Afecteaza frecvent zonele unde tendoanele insera muschii pe oase.

Simptomele frecvente sunt urmatoarele:

– durere care radiaza larg, avand o durata mai mare de 3 luni;

– oboseala si somn neodihnitor, nerecuperator;

– rigiditate matinala;

– puncte sensibile ale corpului, in general la nivelul locurilor de insertie musculara;

– probleme asociate precum: dureri de cap, sindrom de intestin iritabil si dureri pelviene;

Fibromialgia este un “diagnostic prin excludere”. In mod curent nu exista teste de laborator care pot fi utilizate pentru sustinerea diagnosticului: medicul va pune diagnosticul dupa ce a eliminat alte cauze ale simptomelor dvs.

Tensiunea emotionala sau stresul pot creste posibilitatea de a avea o fibromialgie. Este mai frecventa la femei decat la barbati. Aceasta diferenta poate fi partial datorata faptului ca barbatii sunt mai refractari la ideea de consult medical pentru aceste simptome.

Ingrijire:

– rariti ritmul: reduceti stresul si evitati orele lungi de activitate repetativa. Alcatuiti-va o rutina in care alterneaza munca si repausul.

– impuneti-va un program de exercitii regulate, neagresive, precum: plimbarea, mersul pe bicicleta, inotul si numeroase exercitii de intindere.

Corelati-va postura prin exercitii de tonifiere a muschilor sustinatori, in special muschii abdominali.

– ameliorati-va somnul in mod natural cu activitate fizica zilnica. Pentru a evita efecte secundare nedorite, utilizati somniferele cu economie, daca nu deloc.

– daca este necesar utilizati analgezice fara prescriptie la nevoie.

Prevenire. Cel mai bun lucru pe care-l puteti face pentru a evita sau minimaliza fibromialgia este sa va mentineti o conditie fizica buna, sa va reduceti stresul si sa dormiti suficient.

Incercati sa nu renuntati la munca. Fibromialgia pare sa se agraveze la cei care se lasa in voia invaliditatii si elimina activitatea total.

Invatati tehnicile de relaxare. Incercati masajul si baile calde.

Gasiti un grup de suport care pune accentul pe mentinerea sanatatii.

Solicitati sprijinul familiei si prietenilor.

Share this Story
  • Mama & Copilul

    Avantajele dusului rece si a celui cald

    Avantaje ale dusului fierbinte Dusul fierbinte indeparteaza congestia din piept si problemele respiratorii Dusul fierbinte e suficient de puternic pentru a ...
  • Mama & Copilul

    Fibromialgia, simptome si ingrijire

    Durerea persistenta si rigiditatea musculara pot avea multe cauze. Recent, medicii au diagnosticat din ce in ce mai mult afectiunea, numita ...
Load More Related Articles
Load More By Ana herlife
Load More In Mama & Copilul

Facebook Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Check Also

Metode de prevenire a toxiinfectiilor alimentare

Iata mai jos cateva reguli simple si rapide ...