Mama & Copilul

Fericirea in cuplu

In zilele noastre  e din ce in ce mai greu sa devii un cuplu si, mai ales, sa tii legat cuplul. Oamenii s-au schimbat, si-au modificat prioritatile, valorile, acorda mai putina atentie rolului cuplului, familiei, in favoarea profesiei, a carierei.

In ciuda acestor lucruri, chiar si pentru durate mai scurte, exista cupluri, oamenii continuand sa isi caute o perechea.

De ce este asa dificil sa pastrezi relatia de cupli? In primul rand motivele care au dus la formarea acelui cuplu. Pe langa atractia fizica evidenta dintre indivizii de sexe opuse (si uneori chiar de acelasi sex), mai exista si unele nevoi, dorinte care pot fi satisfacute cu ajutorul unui partener.

Studiile arata ca oamenii si-ar alege partenerul dupa modelul parental, care sa semene cu acesta, sa aiba aceleasi trasaturi, comportamente, atitudini, preferinte. Fie ca este asa sau nu, relatia in sine subliniaza faptul ca nu mai este vorba de o singura persoana, ca se iau in calcul ambii parteneri, cu preferintele, inclinatiile, hobby-urile lor.

Fiecare dintre parteneri incearca sa se coordoneze cu celalalt pentru a petrece cat mai mult timp impreuna; sa frecventeze locuri, localuri care ii atrag si care le plac amandurora.

In cazul in care relatia debuteaza cu  “masurarea fortelor”, pentru a afla cine e mai “tare”, este foarte posibil ca nici unul sa nu cedeze, fiecare dorind sa dovedeasca ce poate. Asta poate fi valabil in relatiile competitionale, insa in relatia de cuplu nu ajuta foarte mult.

Multe persoane considera ca o relatie presupune compromisuri, “sa lasi de la tine”. Poate nu compromis e tocmai cuvantul potrivit. In acest context, cuvantul pare avea o conotatie negativa, secondata de un sentiment de renuntare, de predare a sinelui in favoarea celuilalt. Relatia in sine presupune in schimb, comunicare, dar cine sta sa contabilizeze fiecare gest, fiecare cuvant, cine ce a dat si ce a primit?

Important e cat e dispus fiecare partener sa dea sau sa lase “de la sine”, pentru a primi sau nu ceva similar. Si, mai ales, de ce. Motivatia acestei “darnicii” este foarte importanta in cadrul schimbului existent intr-o relatie. Atat timp cat ambii parteneri sunt constienti ca ofera ceva pentru a primi altceva in schimb, stiu cum sa ceara ce au nevoie si, totodata, sa ofere atunci cand li se cere, relatia poate evoula pozitiv.

Cand unul din parteneri ofera neconditionat “totul”, nu cere absolut nimic pentru el, e bine ca partenerul sa isi puna un semn de intrebare: cu ce scop face toate astea pentru mine? Asa cum am observat de-a lungul timpului, au existat destul de putine persoane, oameni capabili de a oferi totul fara a cere nimic inapoi.

Cu totii avem diferite nevoi, dorinte, pe care vrem sa ni le satisfacem intr-un fel sau altul, pe care cerem sa ni le satisfaca ceilalti intr-un fel sau altul.

In final, un partener care se ofera absolut neconditionat va ajunge intr-o buna zi sa isi descopere propriile nevoi si, din frustrarile acumulate in decursul timpului, va rabufni si va dori sa aiba totul dintr-o data.

Astfel se ajunge la despartire. De aceea moderatia intre ce oferi si ce doresti in schimb este cruciala de ambele parti pentru a mentine echilibrul in cuplu.

Share this Story
  • Mama & Copilul

    Cum poti afla daca un barbat te place?!

    Vrei sa stii daca un anumit barbat te place? Iata care sunt gesturile pe care ar trebui sa le observi la ...
  • Mama & Copilul

    Fericirea in cuplu

    In zilele noastre  e din ce in ce mai greu sa devii un cuplu si, mai ales, sa tii legat cuplul. ...
Load More Related Articles
Load More By admin
Load More In Mama & Copilul

Facebook Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Check Also

8 tipuri diferite de tuse si starea ta de sanatate – cauze, simptome, tratament naturist

Tusea este printre cele mai comune probleme medicale ...