Mama & Copilul

Familia inainte de toate!

Familia ideala este cea in care fiecare membru are sansa de a-si folosi harul, talentul si abilitatile, simtindu-se in largul sau. E familia in care fiecaruia ii pasa de binele celorlalti si face orice sa-i protejeze. Primul pas spre a avea o astfel de familie este sa va implicati activ si zilnic in imbunatatirea vietii tuturor membrilor acesteia. Iata cateva sugestii:

Schimbati-va programul obisnuit, astfel incat sa puteti petrece mai mult timp alaturi de copii. Asta ar insemna sa le cititi o poveste inainte de culcare, sa participati activ la hobby-urile lor sau sa vizionati impreuna un film, macar o data pe saptamana.

Ajutati-va copiii sa-si stabileasca si sa-si atinga obiectivele. Ca parinte, poti influenta copilul, ajutandu-l sa-si stabileasca propriile obiective, fie prin exemplul personal, fie stabilind impreuna aceste obiective.

Copiii isi considera parintii un suport solid si sigur, iar caminul ar putea sa fie pentru ei un loc in care, atunci cand trec pragul casei si inchid usa dupa ei, nu sunt nevoiti sa devina defensivi sau sa se indoiasca de loialitatea familiei. Ei au nevoie sa stie ca nu trebuie sa gaseasca sprijin in afara, ci in sanul familiei.

Atunci cand sunt martorii unui conflict chiar in casa lor, ceea ce presupune o ostilitate fatisa intre cei doi oameni de care ei depind in mod fundamental, lumea lor e zguduita din temelie. Incep sa se simta nesiguri, fara certitudinea zilei de maine.

De aceea, trebuie sa respectati niste reguli in momentul in care intervin unele neintelegeri:

Nu va spalati rufele murdare in fata copiilor. Luptand nedrept – cu tipete si insulte – in fata lor, nu faceti nimic altceva decat sa abuzati de ei.

Nu mai luptati pentru o cauza dreapta, incercand sa demonstrati cine are dreptate si cine greseste. Copiilor nu le pasa cine are dreptate. Ei nu vor decat sa nu va mai certati.

Nu spuneti ca nu va puteti abtine. Nu este adevarat. Gasiti o cale de a va elibera de frustrari si nu va razbunati pe copii.

Daca discutia in contradictoriu este civilizata, lasati-va copiii sa vada si deznodamantul. Traiti alaturi de ei momentul impacarii, pentru a va consolida relatia, odata ce s-a ajuns la o rezolvare sau la o solutie.

Chiar daca rolurile fiecarui membru al familiei sunt flexibile si susceptibile de schimbare, granita dintre parinti si copii nu se sterge niciodata.

Fiecare familie are o ordine foarte clara. Stabilirea unor roluri clare in familie inseamna:

Sa fiti autoritari. Fiti prietenosi, dar nu depasiti niciodata limitele stabilite. Copiii au nevoie de o figura autoritara care sa le spuna ce fel de atitudini sunt acceptabile si unde anume intrec masura.

Sa nu aveti niciodata favoriti. Nici un copil nu e mai presus decat altul, iar ca parinte nu trebuie niciodata sa ai un favorit! E foarte important sa gasiti cai eficiente pentru a fi impreuna cu intreaga familie, in armonie.

Fii un parinte modern, insa fi intelept

Intregul proces de crestere si de educare a unui copil este destul de indelungat si de dificil, dar trebuie realizat organizat, constient, si nu improvizat sau la repezeala.

Socializarea este unul dintre instrumentele care o sa-i ajute pe copii sa reuseasca in viata, de aceea:

Invata-i sa lucreze in armonie alaturi de alti copii. Trebuie sa invete sa se joace cu ceilalti, sa-si imparta jucariile sau sa-si astepte randul.

Invata-i sa fie atenti. Fiind atent la modul in care un alt copil tine creionul sau rezolva corect un puzzle, copilul vostru poate invata prin observare.

Autenticitatea apare atunci cand stabiliti obiective pe masura preocuparilor, abilitatilor si talentelor copiilor. Ajutati-i pe copii sa-si descopere pasiunile.

Scoateti-i cat mai des din casa, departe de televizor, computer sau jocuri video. Prezentati-le copiilor diferite tipuri de muzica, evenimente sportive, arte, stiinte, carti, masini si lasati-i sa aleaga ce le place.

Share this Story
Load More Related Articles
Load More By admin
Load More In Mama & Copilul

Facebook Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Check Also

8 tipuri diferite de tuse si starea ta de sanatate – cauze, simptome, tratament naturist

Tusea este printre cele mai comune probleme medicale ...