Sarcina

Factorul Rh

Atunci cand vi se fac analize pentru determinarea grupei sanguine aflati, de asemenea, daca sunteti “negativ” sau “pozitiv”.

Multi oameni nu stiu ca aceasta este o alta clasificare a tipurilor de sange si anume, clasificarea Rhesus sau sistemul Rh care, intr-adevar, nu are nimic de-a face cu grupele ABO.

Totusi, el este foarte important in reproducere. Sistemul Rh, si-a luat numele de la maimuta Rhesus, un animal folosit in laborator, in mod obsinuit, in al carei sange a fost descoperit pentru prima data.

Multi ani la rand a ramas un mister pentru medici de ce unele femei care avusesera primele sarcini normale, la urmatoareleau dezvoltat complicatii dintre care unele s-au sfarsit cu avorturi si chiar moartea mamei.

In anul 1940 misterul a fost rezolvat de dr. Karl Landsteiner, un cercetator american de origine austriaca. Landsteiner a descoperit ca aceste femei aveau grupe sanguine diferite de cele ale copiilor lor, care si-au luat grupa sanguina de la tata.

Copiii erau Rh-pozitivi, ceea ce inseamna ca ei purtau antigenul Rh in celulele lor sanguine. Mamele erau Rh-negative, ceea ce inseamna ca antigenul lipsea din sangele lor.

Spre deosebire de sitemul ABO, unde anticorpii impotriva altor grupe sanguine se dezvolta de la nastere, femeile Rh negative nu fac un anticorp la antigena Rh pana nu sunt sensibilizate.

Aceasta sensibilizare apare, de obicei, atunci cand intre mama si fat apare un schimb de sange pe timpul nasterii, astfel incat sistemul imunitar al mamei nu are timp destul sa reactioneze la primul copil.

Totusi dacao noua concepere se realizeaza si de aici rezulta un alt copil Rh pozitiv, mama, de acum sensibilizata, va produce anticorpi la grupa sanguina a copilului.

Rezulta un atac asupra celulelor sanguine si o anemie severa, hemoragie, descresterea numarului de celule sanguine si slabirea inimii.

Reactiile la factorul Rh se pot petrece doar la femeile Rh negative care concep copiii unor tati Rh pozitivi. Daca, atat mama, cat si tata sun Rh negativi nu este nici o problema.

Femeile Rh pozitive, care reprezinta 85% din populatie nu au de ce sa isi faca probleme.

Astazi, exista o modalitate de imunizare simpla care se aplica femeilor Rh negative dupa nasterea primului lor copil, care le protejeaza impotriva efectelor aceste incompatibilitati.

Globulina Rh imuna (Rh – GAM, GammulinRh) este administrata in mod obisnuit femeilor Rh negative dupa nastere, desi, daca nasterea are loc in tari subdezvoltate, va trebui sa va asigurati ca acest procedeu este posibil.

Sensibillizarea Rh nu este o problema doar pentru nasterile la termen. Chiar daca ati pierdut sarcina, ati avut o sarcina extrauterina sau un avort, vati fi nevoita sa primiti globulina Rh imuna.

Deoarece este o mica sansa ca sangele fetal sa poata intra in circuitul sanguin al mamei in timpul amniocentezei, se recomanda femeilor Rh negative sa primeasca globulina Rh imuna dupa aceasta analiza.

Share this Story
 • Sarcina

  Factorul Rh

  Atunci cand vi se fac analize pentru determinarea grupei sanguine aflati, de asemenea, daca sunteti “negativ” sau “pozitiv”. Multi oameni nu ...
Load More Related Articles
Load More By Diana Herlife
 • Sarcina

  Incepeti pregatirile inainte de a ramane insarcinate

  Trei luni inainte de a ramane gravida Fa curat in sertarul cu medicamente Exemplu, piedicile in calea fertilitatii femeii Piedicile in ...
 • Sarcina

  Avortul

  Avortul este procesul medical prin care se pune capăt unei sarcini, pentru a împiedica nașterea unui copil. În funcție de săptămâna ...
 • Sarcina

  Sfaturi pentru detoxifiere inainte de sarcina

  Hotarati-va sa va debarasati corpul de toxinele care va slabesc sanatatea, va diminueaza puterea si maresc riscurile pentru dumneavoastra si pentru ...
 • Sarcina

  Factorul Rh

  Atunci cand vi se fac analize pentru determinarea grupei sanguine aflati, de asemenea, daca sunteti “negativ” sau “pozitiv”. Multi oameni nu ...
 • Sarcina

  Lombosciatica in perioada de sarcina

  Lombosciatica e una dintre cele mai neplacute probleme pe care le aduce sarcina. Durerile de spate, dar si starea de amorteala ...
 • Sarcina

  Ecografia 3D in timpul sarcinii

  Efectuarea ecografiei 3D in sarcina devine una dintre cerintele obligatorii ale femeii insarcinate. Astfel, aceasta se va putea convinge de sanatatea ...
Load More In Sarcina

Facebook Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Check Also

Incepeti pregatirile inainte de a ramane insarcinate

Trei luni inainte de a ramane gravida Fa ...