Sanatate

Exercitii de respiratie profunda

Aerul pe care il inspiram este o forta vitala care mentine corpul fizic in viata.

In lipsa aerului, organismul ar muri. Dumnezeu a creat un ciclu natural, in cadrul caruia omul preia prin inspiratie oxigen, carbon, hidrogen si azot din mediul vegetal i elimina prin expiratie dioxid de carbon, care e aerul pe care il respira plantele sau forta fizica a vietii din lumea vegetala.

Fireste, oxigenul e elementul vital al vietii umane. El este un agent extraordinar de energizare, alcalinizare si oxidare. Aerul pe care il inspiram e de natura alcalina, in timp ce produsii derivati cu dioxid de carbon pe care il expiram sunt de natura acida.

Fiind o specie predominant alcalina, omul trebuie sa invete sa respire corect si sa acorde mai mult timp exercitiilor de respiratie profunda.

Respiratia profunda incarca sistemul cu ioni negativi, creand un mediu cationic in organism, in timp ce respiratia superficiala creeaza hiperaciditate si conditiile de formare in organism a mediului anionic.

Oxigenul si zaharurile simple constituie principalele forme de combustibil pentru celulele organismului uman, tot asa cum dioxidul de carbon e unul din combustibilii  principali ai lumii vegetale.

Majoritatea oamenilor nu au fost invatati ce trebuie sa faca pentru a respira corect, astfel incat au devenit ceea ce s-ar putea numi ” fiinte cu respiratie superficiala”. Iar daca respiratia noastra e superficiala si mediocra, la fel va fi si viata noastra. Fiinta umana si natura sunt inseparabile, conlucrand ca o fiinta unica. Iar boala se instaleaza doar atunci cand ego-ul uman intervine si il separa pe om de natura.

Respiratia profunda imprima energie intregului sistem, intensificand circulatia sanguina si limfatica. Mai mult de atat, respiratia profunda purifica mentalul si calmeaza emotiile, permitandu-ne sa fim astfel mai impacati cu propria persoana si cu natura.

In traditiile spirituale, respiratiei i s-au dat diverse denumiri, printre altele, aceea de prana, chi, ki, forta vietii, spirit, mana. Exista foarte putini indivizi care se hranesc numai cu aer in locul oricarei alte hrane.

Incearca urmatorul exercitiu de respiratie profunda pentru a mari cantitatea de oxigen din organism. Cu cat te vei stradui mai mult, cu atat mai mult vei reusi sa iti formezi un model mai bun de respiratie. Intinde-te pe spate pe canapea, pe podea sau pe pat.

Aseaza mana drepta pe abdomen, chiar deasupra buricului. Inspira pe nas fara a misca umerii. Urmareste cum mana se misca in sus si in jos o data cu respiratia. Acest tip de inspiratie presupune o respiratie la nivelul lobilor pulmonari inferiori.

Cu fiecare inspiratie, dilata abdomenul sau fa-l sa se ridice, apoi expira pe gura. Abdomenul se va comprima in mod natural o data cu aerul expirat. Mana se va misca in jos, urmand miscarea abdomenului.

Dupa ce ai facut acest exercitiu de cateva ori, incearca sa maresti cantitatea de oxigen inspirata, respirand din abdomen, adica ca si cand ai incerca sa iti umpli abdomenul cu oxigen. Abdomenul se va umfla. Apoi umple-ti lobii pulmonari superiori, ingaland o cantitate mai mare de aer in cavitatea toracica superioara.

Aceasta miscare va impinge umerii in sus. Dupa care, expira fara sa te grabesti.

Exercitiile de respiratie profunda pot fi practicate in orice pozitie. Persevereaza pana cand inspiratiile tot mai profunde si complete devin un automatism. Respiratia profunda contribuie la alcalinizarea si cresterea respiratiei la nivel celular, marind astfel eliminarea gazelor acide. Acest tip de exercitiu se poate face inainte de a incepe meditatia sau, pur si simplu, ca tehnica de calmare.

Deschide-te complet catre natura, iar vitalitatea, tineretea si sentimentul de comuniune iti vor apartine.

Share this Story
 • Mama & Copilul

  Aveti grija la alergiile de vara

  Te mananca nasul in exterior, stranuti des, iti simti ochii umflati in orbite sau nu reusesti sa scapi de senzatia de ...
 • Sanatate

  Exercitii de respiratie profunda

  Aerul pe care il inspiram este o forta vitala care mentine corpul fizic in viata. In lipsa aerului, organismul ar muri. ...
 • Mama & Copilul

  De ce are bebelusul un somn agitat

  Somnul agitat al bebelusului poate fi cauzat atat de anumite afectiuni ale micutului, cat si de mediul ambiental. Inainte de a ...
Load More Related Articles
Load More By Ana herlife
Load More In Sanatate

Facebook Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Check Also

Metode de prevenire a toxiinfectiilor alimentare

Iata mai jos cateva reguli simple si rapide ...