Etichetele produselor alimentare

Ca sa mananci sanatos, trebuie sa fii informata cu privire la tot ceea ce tine de etichetele produselor si sa alegi alimente cat mai proaspete si mai putin modificate!

Ce contin de fapt produsele de pe rafturi?

Ciocolata este plina de lapte, supa instant abunda de vitamine si mezelurile sunt de calitate… iar pe spatele ambalajului… E-urile se iau la intrecere.

In fata sutelor de produse de pe raft, putini consumatori intorc pe toate partile fiecare produs in parte. De exemplu, o ciocolata “bogata in lapte” nu arata cat din acest produs ofera echivalentul in calciu al unui pahar cu lapte, cu atat mai mult cu cat ciocolata contine si mult zahar si cacao, deloc recomandate copiilor.

In tarile vestice si incet, incet si in Romania, exista programe care decodifica etichetele produselor alimentare, dar si aplicatii pentru computer si telefonul mobil, care citesc codul de bare sau ofera informatiile necesare despre fiecare ingredient in parte.

Inainte de a cumpara un produs verifica eticheta!

Daca vrei sa consumi un aliment de calitate, verifica daca eticheta contine urmatoarele elemente:

– numele produsului, producatorului si / sau a celui care a ambalat produsul;

– adresa producatorului si / sau a celui care a ambalat produsul;

– numele ingredientelor in ordinea proportiei acestora;

– data de fabricatie si data expirarii;

– conditiile de depozitare si conditiile de utilizare;

– indicarea tariei (in cazul bauturilor alcoolice).

In plus, eticheta si / sau ambalajul produsului trebuie sa contina informatii despre starea fizica a produsului sau tratamentele la care a fost supus, cum ar fi: congelare, refrigerare, afumare, fierbere, coacere, uscare, etc.

Este interzisa utilizarea termenilor “mod”, “tip”, “gen” in asociere cu denumirea sub care este comercializat produsul pe piata, iar lista de ingrediente trebuie sa fie marcata sau colorata altfel decat restul etichetei. Exemple? Bautura tip cola, salam de tipul salam sibiu, etc.

In cazul alimentelor speciale, destinate persoanelor cu diverse afectiuni, eticheta trebuie sa contina, dupa caz, una sau mai multe din mentiunile:

– cu continut redus de hidrati de carbon;

– fara zahar;

– cu inlocuitor de zahar;

– cu continut imbogatit de proteine;

– lipsit de glucide;

– cu continut imbogatit de celuloza;

– contine gluten, etc;

Iata cateva moduri de a deosebi un produs de o calitate scazuta, sau unul contrafacut:

In multe cazuri, produsul fals imita atat de bine originalul, incat doar niste specialisti isi pot da seama. Totusi, exista anumite semne si caracteristici care dau de gol un aliment contrafacut si anume:

– pretul, care este cu pana la 50% mai mic decat al produsului original;

– locatia de comercializare: tarabe, buticuri de cartier, bacanii;

– ambalajul este de proasta calitate, iar calitatea textului imprimat pe ambalaj lasa si el de dorit din cauza cernelurilor de calitate inferioara;

– informatiile de pe ambalaj sunt incomplete ( adresa producatorului este inlocuita de o casuta postala sau o abreviere, compozitia este incomplet redata) sau gresit tiparite ( litere inversate si denumiri traduse gresit).

Share this Story
Load More Related Articles
Load More By admin
Load More In Sanatate

Facebook Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Check Also

Produsele naturiste Calivita

 Compania Calivita are ca obiect de activitate producerea ...