6:57 am - Thursday December 8, 2016

Este aspartamul un substitut sigur al zaharului?

Din cauza obsesiei pentru dieta, popularitatea aspartamului a crescut.

Pentru ca este de doua sute de ori mai dulce decat zaharul, este nevoie pentru indulcire de o cantitate foarte mica de aspartam.

Acest indulcitor artificial se afla pe rafturile tuturor supermarketurilor. Este recomandat, in special, in dietele alimentare si poate fi gasit in multe produse, inclusiv in bauturi instant, bomboane mentolate, bauturi cu cafea, deserturi congelate, deserturi cu gelatina, sucuri, ceaiuri, cafea instant, racoritoare si iaurt.

In timpul digestiei, aspartamul este descompus in trei elemente. Primele doua sunt aminoacizii fenilalanina si acidul aspartic si al treilea este metanol sau alcoo metilic.

Chiar de cand a aparut, aspartamul a devenit obiectul controverselor. Un numar semnificativ de persoane s-au vaitat de efecte nocive ca urmare a consumului de aspartam.

Apar reactii ca dureri de cap, ameteli tulburari de vedere, greata si diaree, dereglari ale somnului, pierdere de memorie, confuzie si chiar convulsii. Persoanelor cu fenilcetonurie le lipseste o enzima necesara transformarii fenilalaninei in tirozina.

De aceea, acumuleaza fenilalanina care, in cantitati mari, poate fi toxica. Ca urmare, aceste persoane aproape sigur nu trebuie sa consume aspartam.

Astazi, subiectul este prea sensibil si este greu sa separi faptele de fantezie.

S-a dezvoltat o intreaga industrie pentru a convinge populatia de siguranta sau nesiguranta acestui indulcitor.

Aparatorii sustin ca nici asparamul si nici componentele lui nu se acumuleaza in organism si ca elementele chimice sunt folosite de corp exact in acelasi fel ca si cele derivate din alimentele naturale.

Cantitatea de elemente chimice este astfel, mult  mai mica in comparatie cu cea luata din alte surse. De exemplu, o portie de lapte degresat contine de sase ori mai mult fenilalalnina si de treisprezece ori mai mult acid aspartic decat dozele din aceeasi cantitate de bautura racoritoare indulcita 100% cu aspartam. In acelasi fel, o portie de suc de rosii are de sase ori mai mult metanol decat echivalentul unei bauturi racoritoare.

Alte voci afirma ca vanzarea aspartamului trebuie oprita iar conspiratia dintre producatori, FDA si participantii la joc trebuie demascata.

Actualmente, aspartamul a fost testat de mai mult de treizeci de ani in mai mult de doua sute de studii si toate au decis ca este un produs sigur si ca poate fi folosit aproape de oricine, inclusiv de copii si femei insarcinate.

In concluzie, temerile legate de componentele aspartamului s-au bazat pe faptul ca a fost ingerat in cantitati prea mari de animalele de laborator.

Unele nereguli din studiile initiale au fost considerate mai degraba semnul unei conspiratii decat o simpla greseala. Cercetarile ulterioare au demonstrat ca este chiar imposibil pentru o fiinta umana normala sa inghita destul aspartam ca sa creasca concentratia plasmatica a constituentilor sai metabolici pana la niveluri toxice.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 2 votes)
Este aspartamul un substitut sigur al zaharului?, 9.0 out of 10 based on 1 rating
Articol din categoria: Sanatate
Articole Similare:

No comments yet.

Lasa un raspuns

Read previous post:
fotografie femeie
Cum sa iesi bine in poze

Trage aer in piept si nu clipi Pentru a evita sa iesi cu barbie dubla... mai mult »

Close