Mama & Copilul

Durerile menstruale

Majoritatea femeilor sunt obisnuite cu durerile menstruale. In timpul menstrei, puteti simti dureri la nivelul abdomenului inferior, cu extindere posibila catre solduri, spate si coapse. Unele femei au, de asemenea, greturi, varsaturi, diaree sau sensibilitate dureroasa generala. Este normal sa aveti crampe abdominale usoare in primele doua zile ale menstrei (mai mult de jumatate dintre femei le au).

Totusi, cam 10% dintre femei prezinta dureri atat de intense, incat nu-si pot continua activitatea de rutina decat daca iau medicamente.

Daca nu exista o afectiune ginecologica subiacenta, durerea este numita dismenoree primara. Este determinata de nivelurile inalte de prostaglandina (o substanta care determina contractarea musculaturii uterine si evacuarea mucoasei).

Desi dureroasa, dismenoreea primara este inofensiva. Dispare, de cele mai multe ori, in jurul varstei de 20 de ani sau dupa ce nasteti.

Durerea cauzata de o afectiune ginecologica de baza este numita dismenoree secundara. Poate fi datorata unei tumori  fibromiomatoase (o tumora benigna a peretelui uterin), unei boli cu transmitere sexuala, endometrioziei, unei boli inflamatorii pelviene sau unui chist sau tumori ovariene.

Autoingrijire:

– medicatia antiinflamatorie nesteroidiana sau aspirina amelioreaza durerea la aproximativ 80% dintre femei;

– incercati sa faceti o baie calda sau gimnastica;

Asistenta medicala:

Tratamentul cauzei subiacente ar trebui sa amelioreze durerea. Daca nu este gasita vreo cauza pentru dureri, contraceptivele orale pot ameliora disconfortul.

Discutati cu medicul daca durerile menstruale sunt intense sau sunt insotite de febra; daca aveti greturi, varsaturi sau dureri abdominale inexplicabile; sau daca durerile persista si dupa a treia zi de ciclu menstrual.

Share this Story
  • Mama & Copilul

    Durerile menstruale

    Majoritatea femeilor sunt obisnuite cu durerile menstruale. In timpul menstrei, puteti simti dureri la nivelul abdomenului inferior, cu extindere posibila catre ...
Load More Related Articles
Load More By Ana herlife
Load More In Mama & Copilul

Facebook Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Check Also

Metode de prevenire a toxiinfectiilor alimentare

Iata mai jos cateva reguli simple si rapide ...