Mama & Copilul

Dureri de stomac

Dureri de stomacO durere de stomac se referă la crampe sau la o durere neclară în burtă (abdomen). Aceasta este, în mod normal, de scurtă durată și este provocată de o bacterie puţin periculoasă.

Durerea abdominală severă este un motiv mai mare de îngrijorare. Dacă începe brusc și neașteptat, aceasta ar trebui să fie privită ca o urgență medicală, mai ales dacă durerea este concentrată într-o anumită zonă. Sunaţi-vă medicul de familie cât mai curând posibil sau mergeți la cel mai apropiat spital, dacă este cazul.

Crampe stomacale cauzate de aerul din stomac

Crampele stomacale sunt adesea cauzate de aerul din stomac și de balonare. Acestea sunt o problemă extrem de comună, care pot fi jenante, dar ușor de abordat – medicul dvs. vă va recomanda un medicament care se eliberează fără prescripţie, pentru a trata problema.

Crampe stomacale bruşte cu diaree

Dacă crampele stomacale au început de curând și aveți şi diaree, cauza este, probabil, gastroenterită. Acest lucru înseamnă că aveți o infecție virală sau bacteriană a stomacului și intestinului, care ar trebui să se amelioreze fără tratament după câteva zile. O cauză frecventă de gastroenterită este virusul norovirus.

Crampele severe de stomac și diareea care vă fac să vă simţiţi foarte rău (provoacă frisoane sau febră) ar putea fi cauzate de o infecție mai gravă, cum ar fi intoxicaţia alimentară. Şi intoxicaţia alimentară trece de la sine, după câteva zile.

Dacă crampele de stomac și diareea continuă pentru mai mult de câteva zile, este posibil să aveți o afecțiune pe termen lung, cum ar fi sindromul de intestin iritabil.

Dureri abdominale severe şi bruşte

Dacă aveți o durere agonizantă care apare brusc într-o anumită zonă a stomacului, sunaţi-vă imediat medicul de familie sau mergeți la cel mai apropiat spital. Aceasta poate fi un semn al unei boli grave, care se va înrăutăţi rapid dacă nu primiţi tratament.

Cele mai frecvente cauze de dureri abdominale severe şi bruşte includ:

– apendicită – umflarea apendicelui, care provoacă dureri de nedescris în partea dreaptă a abdomenului. Dacă aveţi apendicită, apendicele trebuie înlăturat.

– ulcer peptic perforat – o rană deschisă care se dezvoltă pe căptuşeala interioară a stomacului sau a duodenului.

– calculi biliari – pietre mici care se formează în vezica biliară. Acest lucru poate însemna că vezica biliară va trebui să fie înlăturată.

– pietre la rinichi – pietrele mici pot fi eliminate prin urină, dar pietrele mai mari pot bloca canalele renale și va trebui să mergeţi la spital pentru ca acele pietricele să fie mărunţite.

– diverticulită – o inflamație în pungile mici care fac parte din intestin

Uneori, durerea bruscă și severă de la nivelul abdomenului poate fi cauzată de o infecţie a stomacului și intestinului (gastroenterită) sau de o leziune.

Dureri abdominale pe termen lung sau recurente

Adulţii care au episoade persistente sau repetate de dureri abdominale ar trebui să-şi consulte medicul de familie. Cu toate acestea, nu trebuie să intraţi în panică deoarece, de multe ori, cauza nu este gravă.

Cauzele frecvente la adulți includ:

– sindromul de colon iritabil – o afecţiune comună în care mușchiul din peretele intestinului tinde să intre în spasme; durerea este adesea ameliorată după ce vă faceţi nevoile.

– boala Crohn – o afecţiune pe termen lung care cauzează inflamaţia mucoasei sistemului digestiv.

– o infecție a tractului urinar care recidivează (de obicei, veţi simţi o senzaţie de arsură la urinare).

– ulcer peptic pe termen lung – o rană deschisă care se dezvoltă pe căptuşeala interioară a stomacului sau a duodenului.

– constipație.

– arsuri la stomac şi reflux de acid – acidul gastric ajunge din stomac la esofag.

– dureri menstruale – crampe musculare dureroase la femei.

Cauzele frecvente la copii includ:

– sindromul periodic (similar cu sindromul de colon iritabil la adulţi) – copiii au episoade recurente de durere de burtă

– constipație

– o infecție a tractului urinar care recidivează

– anxietate

– arsuri la stomac şi reflux de acid

Share this Story
  • Mama & Copilul

    Dureri de stomac

    O durere de stomac se referă la crampe sau la o durere neclară în burtă (abdomen). Aceasta este, în mod normal, ...
Load More Related Articles
Load More By admin
Load More In Mama & Copilul

Facebook Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Check Also

8 tipuri diferite de tuse si starea ta de sanatate – cauze, simptome, tratament naturist

Tusea este printre cele mai comune probleme medicale ...