Slabire & Fit

Drojdia de bere si prepararea painii

Drojdia de bere este vie. E o planta micuta, un fungus folosit de mii de ani pentru paineasa creasca. Cand este amestecata cu apa calda, aceasta devine activa, incepe sa consume zaharul si faina si produce gaz (dioxid de carbon) ca produs suplimentar.

Uitati-va cu atentie la o felie de paine din bucataria dvs. Vedeti gaurelele de aer de pe toata suprafata feliei? Acestea fac, de fapt, painea usoara si aerata.Gaurile de aer apar daca micile bule de aer produse de drojdie sunt prinse si pastrate in interiorul painii.

Bulele sunt retinute in aluat cand consistenta aluatului este suficient de elastica incat sa se intinda, sa se extinda si sa acapareze bulele. La fel cum un balon se intinde si se extine si retine aerul, tot asa face si aluatul elastic. Daca un balon este vechi si uscat si nu suficient de elastic, acesta nu va pastra aerul si va exploda; daca aluatul nu este suficient de elastic, nu va putea pastra bulele in structura sa.

Tocmai retinerea gazului in structura aluatului este ceea ce face ca aluatul sa se extinda si sa creasca. Asa cum vom vedea pe parcursul acestei carti, framantatul si glutenul sunt necesare pentru a face aluatul elastic.

Painile fara drojdie sau clatitele, briosele, biscuitii fara drojdie au, de asemenea, gauri de aer. Aceste produse de panificatie sunt prea lichide si subtiri sau au o consistenta neelastica, de aceea, drojdia cu actiune lenta este mai putin eficienta pentru dospirea acestora.

Gazul este produs, in schimb, de o reactie chimica intre ingredientele lor. Cand este amestecat cu un acid (unt, lapte, iaurt, suc de portocale, cidru), praful de copt produce dioxid de carbon. Praful de copt este un amestec intre bicarbonatul de sodiu (o substanta alcalina) si un acid (bitartrat de potasiu) si va produce dioxid de carbon atunci cand este amestecat cu apa si alte lichide care genereaza un echilibru bun acid/baza.

Drojdia de paine este disponibila in doua sortimente: drojdia uscata activa si drojdia cu actiune rapida. Drojdia cu actiune rapida se umfla de doua ori mai rapid si reduce timpul de dospire la jumatate. Drojdia uscata activa pastreaza mai multe substante hranitoare si da painii o aroma mai buna, de aceea eu am ales-o in retetele mele de paine.

Drojdia pentru paine poate fi cumparata in pachete sau in calupuri. Un pachet continea inainte o lingura intreaga de drojdie, insa astazi, cand preturile cresc in mod constant, un pachet contine doar aproximativ 2 lingurite. Cred ca producatorii au descoperit ca o cantitate mai redusa are aproape aceeasi putere de dospire ca echivalentul unei linguri.

Share this Story
  • Slabire & Fit

    Drojdia de bere si prepararea painii

    Drojdia de bere este vie. E o planta micuta, un fungus folosit de mii de ani pentru paineasa creasca. Cand este ...
Load More Related Articles
Load More By Ana herlife
Load More In Slabire & Fit

Facebook Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Check Also

Metode de prevenire a toxiinfectiilor alimentare

Iata mai jos cateva reguli simple si rapide ...