Digestia – cheia mentinerii in forma

Digestia, sau descompunerea hranei in nutrienti ( vitamine, minerale, aminoacizi, lipide, apa ) este realizata de catre enzimele care se afla in hrana pe care o ingeram sau sunt create de corp din hrana (procesul enzimatic). Enzime diferite actioneaza asupra unor alimente diferite – proteine, carbohidrati si grasimi. Fiecare grup de alimente are propriul sau set de enzime si ele nu lucreaza unele in locul altora, ba chiar au actiune antagonica intre ele.

Fructele, de exemplu, sunt o hrana speciala : au enzime proprii si sunt descompuse in nutrienti direct in intestinul subtire. Hranirea (nutritia) organismului uman se realizeaza in patru stadii: digestie, absorbtie, metabolizare si eliminare.

Digestia are loc in gura, stomac si apoi intestinul subtire

Absorbtia este procesul prin care sunt hranite toate celulele corpului. Ea are loc la nivelul intestinului subtire, unde miliarde de vilozitati asteapta sa absoarba nutrientii si sa-i trimita , prin intermediul sangelui, la celulele “flamande”. Aici sunt absorbite si o mare parte din vitamine si mineralele.

Metabolizarea este procesul prin care nutrientii sunt transformati in elemente de constructie pentru tesuturile sistemului osos, muschilor, sangelui si producerea de energie. Aici se vede cum va functiona BMW dvs: in functie de calitatea combustibilului folosit, daca el a fost de buna calitate masina va va servi o viata, daca ati folosit benzina de proasta calitate motorul incepe sa va creeze probleme serioase, chiar daca conceptia lui a fost de exceptie.

Eliminarea e procesul prin care organismul scapa de nutrientii de care nu are nevoie, prin cai respiratorii, prin piele, prin urina si fecale.

Daca intr-una din aceste faze apare o disfunctie, toate celelelte sunt afectate si apare indigestia. Indigestia inseamna balonare, arsuri in epigastru, dureri de stomac, dar poate insemna si insomnie, depresie nervoasa, dureri de cap, lipsa de energie, tensiune nervoasa, tegumente si par terne, fara stralucire.

Cea mai importanta si totusi nedorita forma a indigestiei este ingrasarea, ea inseamna ca undeva pe traseu exista ceva defectuos. Poate fi eliminarea – cand hrana contine putine fibre si este supra-rafinata, provocand acumulari de mucus, insa cel mai des apare in faza de descompunere in nutrienti, dand nastere la elemente care nu pot fi absorbite, metabolizate si eliminate ci se acumuleaza in organism sub forma de grasime

Share this Story
Load More Related Articles
Load More By admin
Load More In Slabire & Fit

Facebook Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Check Also

8 tipuri diferite de tuse si starea ta de sanatate – cauze, simptome, tratament naturist

Tusea este printre cele mai comune probleme medicale ...