Mama & Copilul

Deshidratarea, o problema delicata a bebelusilor

Mamicile au multe dileme legate de hidratarea corecta a bebelusilor avand in vedere ca unele alapteaza, altele au inceput diversificarea alimentatiei, iar altele nu stiu exact care e cantitatea de apa zilnica pentru micuti.

Trebuie stiut ca bebelusii se deshidrateaza mult mai usor decat persoanele adulte!

Deshidratarea e pericolul principal care apare la bebelusul ce nu asimileaza lichide. Trebuie sa stii ca micutul tau consuma mai multa apa decat adultii, din cauza urmatorilor factori:

 • metabolism accentuat;
 • piele in continua maturizare;
 • dezvoltare insuficienta a functiilor renale.

Principalele semne de deshidratare ale bebelusului:

 • gura uscata;
 • saliva lipicioasa, insuficienta;
 • piele uscata;
 • lipsa lacrimilor la plans;
 • contractarea frecventa a fontanelelor;
 • mictiuni rare (uda foarte putine scutece pe zi);
 • apatie
 • iritabilitate;

Trebuie stiut ca bebelusii alaptati la san nu au nevoie de apa!

Perioada de alaptare doar la san se face in primele 6 luni, pana la introducerea alimentelor solide in alimentatia sugarului. Daca ii dai apa micutului in perioada alaptarii, aceasta va interfera cu abilitatea organismului de a absorbi nutrientii esentiali din organism.

Singurele cazuri in care poti da apa bebelusului in primele luni de viata sunt cele in care micutul sufera de o diaree acuta, constipatie sau e sezon canicular si are nevoie de surplus de lichide pentru a compensa pierderile mari. Insa chiar si asa, poti oferi acestuia apa doar dupa ce consulti medicul tau.

Perioada intre 6 luni si 1 an

De la 4 sau 6 luni, vei incepe diversificarea alimentatiei pentru bebelus. Acesta echivaleaza cu diminuarea numarului de alaptari. E momentul in care va trebui sa introduci treptat apa in alimentatia lui.

Cantitatea de apa din aceasta perioada depinde de alimentele solide pe care i le introduci in meniu. Fructele si legumele proaspete sunt bogate in apa si au un rol esential in hidratare. Specialistii sustin ca pana la varsta de 1 an, micutul are nevoie de maxim 250 ml de apa pe zi.

Numai in cazul in care apar probleme ca diaree, constipatie, febra sau in zilele toride de vara, cantitatea trebuie usor crescuta, in functie de recomandarile pediatrului.

Hidratarea copilului dupa varsta de 1 an

Odata cu cresterea bebelusului, creste si cantitatea de apa pe care trebuie sa i-o dai. Asta se datoreaza faptului ca si cantitatea de alimente solide creste, iar alaptatul la san se diminueaza.

Pe langa lapte (de la san sau praf), bebelusul trebuie sa mai bea in jur de 600 ml de apa in fiecare zi. De pe la 2-3 ani incolo, cantitatea creste la aproximativ 800 de ml pe zi.

Ce apa trebuie sa ii dai bebelusului?

Cea mai buna apa pentru bebelusi este apa purificata industrial. Nu dati bebelusului apa de la robinet si evitati sa o folositi in prepararea mancarii. Folositi apa purificata sau apa plata.

Share this Story
Load More Related Articles
Load More By Diana Herlife
Load More In Mama & Copilul

Facebook Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Check Also

Incepeti pregatirile inainte de a ramane insarcinate

Trei luni inainte de a ramane gravida Fa ...