Mama & Copilul

Dependenţa

DependenţaDependenţa înseamnă a nu avea control atunci când faceţi, luaţi sau folosiţi ceva dăunător. Dvs. nu puteţi controla felul în care folosiţi acel lucru de care sunteţi dependent şi deveniţi pe zi ce trece mai dependent.

Nu doar medicamentele și alcoolul provoacă dependenţă. Şi activitățile, cum ar fi sexul sau jocurile de noroc, pot provoca dependență de-a lungul timpului.

Nu există niciun motiv pentru dezvoltarea dependenței. Consumul regulat de alcool, de tutun sau de droguri schimbă modul în care o persoană se simte, atât mental, cât și fizic. Unii oameni se bucură de aceste sentimente și au o dorință puternică de a le repeta.

De la obicei la dependență

Unii oameni folosesc în mod regulat substanțe sau desfășoare activități cu potențial de dependență, cum ar fi jocurile de noroc, fără a avea probleme majore. Cu toate acestea, pentru alte persoane, comportamentul lor provoacă efecte dăunătoare, atât fizice, cât și psihice, pe măsură ce obiceiul lor se transformă într-o dependenţă.

O activitate precum jocurile de noroc îi poate oferi unei persoane un sentiment de euforie, dacă va câștiga, urmat de o dorința de a repeta sentimentul. În cele din urmă, jocurile de noroc devin un obicei de care nu se poate lăsa cu uşurinţă, deoarece este văzut ca o parte importantă a vieții.

În cazul substanțelor, cu cât sunt folosite mai mult, cu atât mai mult le tolerează corpul, până când are nevoie de ele mai des și în cantități mai mari pentru a obține același efect.

Dacă o persoană cu o dependenţă nu mai foloseşte substanța de care este dependentă, ea va experimenta simptome psihologice sau fizice (sau ambele). Simptomele de sevraj sunt cuprinzătoare și variază în funcție de substanța în cauză, dar, în general, persoana va avea sentimente de disconfort, stres și o dorință intensă pentru acea substanță.

Dependenţa nu are numai un efect negativ asupra sănătății și fericirii unei persoane, ci pune şi o presiune asupra relaţiilor lor cu alte persoane, cauzând probleme la domiciliu, la locul de muncă sau la școală.

Tratament şi sprijin

Există multe organizații care oferă consiliere, sprijin și tratament pentru persoanele cu dependențe.

Mulți oameni îşi consultă medicul de familie prima dată, dar puteţi primi ajutor şi de la centrele de dependenţă din comunitate, unde puteţi merge fără programare.

Puteţi primi tratament sau sprijin şi de la alte persoane, inclusiv de la asistente medicale, de la consilieri de dependenţă şi de la psihiatri.

Există şi site-uri și linii de asistență dacă vreţi să accesaţi de unul singur anumite informații sau dacă vreţi să discutaţi despre problemele dvs. cu o persoană anonimă.

Grupurile locale de sprijin

Grupuri locale de sprijin vă oferă posibilitatea de a întâlni alte persoane care au avut experiențe similare.

Share this Story
  • Mama & Copilul

    Dependenţa

    Dependenţa înseamnă a nu avea control atunci când faceţi, luaţi sau folosiţi ceva dăunător. Dvs. nu puteţi controla felul în care ...
Load More Related Articles
Load More By admin
Load More In Mama & Copilul

Facebook Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Check Also

8 tipuri diferite de tuse si starea ta de sanatate – cauze, simptome, tratament naturist

Tusea este printre cele mai comune probleme medicale ...