Mama & Copilul

Dependenta de droguri – cum recunoasteti adolescentul ce consuma droguri

Dependenta de droguri, fie prescrise de medici, fie ilegale, este periculoasa prin efectele sale fizice pe termen lung, efectele dezastruoase pentru relatiile din familie si la slujba si riscurile asociate intreruperii bruste. Drogurile ilegale sunt primejdioase nu numai prin natura lor, dar si prin riscul de contaminare cu agenti toxici sau infectiosi. In majoritatea cazurilor aveti nevoie sa fiti ajutata daca v-ati decis sa intrerupeti drogul.

Abuzul obisnuit de droguri

Clei: copiii mai mici obisnuiesc sa inhaleze aburii de clei, care este un inhibitor al sistemului nervos central. La inceput, cateva inhalari pot da o stare de euforie, dar copilul dezvolta toleranta in cateva saptamani. Simptomele initiale mimeaza starea de ebrietate, incluzand vorbirea neclara, ameteala, scaderea inhibitiilor, starea de somnolenta si amnezia. Copilul poate prezenta halucinatii, scadere ponderala si pierderea cunostintei.

Stimulente ale sistemului nervos central (amfetamine si cocaina): cunoscute ca psihostimulente, amfetaminele produc o dependenta psihica extraordinar de puternica care atinge dimensiuni compulsive. Cei care abuzeaza de amfetamine dezvolta un grad inalt de toleranta la efectele euforice, care dureaza cateva ore. Cocaina declanseaza eliberarea unor substante chimice in organism care stimuleaza cordul sa bata mai repede si mai puternic.

Aceste reactii au drept rezultat o explozie de euforie, iluzia mentinerii controlului si energie sexuala crescuta. Chiar si o doza modesta de cocaina va poate ucide. Cocaina injectata sau fumata, poate fi si mai periculoasa pentru ca o parte mai mare din ea patrunde in fluxul sanguin.

Opioide: opiumul este obtinut din substanta laptoasa extrasa din semintele de mac. Opioidele includ opiaceele si substantele sintetice cu actiune de tip morfinic. Medicii le pot prescrie ca analgezice, anestezice sau inhibitori ai tusei. Semnele de abuz sunt: depresia nervoasa, anxietatea, impulsivitatea, toleranta scazuta la frustrari si nevoia de satisfacere imediata.

Marijuana si hasis: marijuana este fabricata din frunzele si florile de canepa, iar hasisul din rasina concentrata a aceleiasi plante. Organismul absoarbe substantele psihoactive din aceste droguri. Daca sunteti intoxicat cu marijuana sau hasis va simtiti relaxat si euforic.

Acesti compusi afecteaza capacitatea de concetrare si functiile perceptive si motorii.

Simptomele sindromului de abstinenta sunt: transpiratiile, tremuraturile, greturile, varsaturile, diareea, nervozitatea si tulburarile de somn.

Drogurile sintetizate au devenit din ce in ce mai populare in anii 90. Acestea sunt formulate astfel incat sa aiba afecte specifice, dar structuri chimice modificate fata de drogurile existente, pentru a evita urmarirea penala conform legislatiei. Denumirile obisnuite sunt “extasy”, “eve”, “china white”.

Utilizarea acestor droguri are efect toxic si poate determina afectiuni medicale grave, inclusiv tulburari de motilitate si chiar deces.

Consumatorii de droguri necesita interventia familiei si prietenilor. Consumatorul de drog necesita, de asemenea spitalizarea pentru detoxifiere.

Consumul de droguri la adolescenti – cum sa il recunoasteti:

– scoala: copilul prezinta o repulsie intensa si brusca pentru scoala si cauta pretexte pentru a ramane acasa.

– sanatate fizica: indiferenta si apatia sunt posibili indicatori ai consumului de droguri

– aparenta fizica este extrem de importanta pentru adolescenti. Un semn de alarma important poate fi pierderea brusca a interesului pentru imbracaminte sau aspectul fizic

– comportament: adolescentii isi apara viata intima. Totusi, fiti ingrijorata in fata unor eforturi exagerate de a va opri accesul in dormitorul lui sau de a afla locurile pe care le frecventeaza cu prietenii

– bani: cresterea brusca a cererilor de bani fara o explicatie rezonabila pentru utilizarea lor poate fi un indicator al consumului de droguri.

Share this Story
Load More Related Articles
Load More By Ana herlife
Load More In Mama & Copilul

Facebook Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Check Also

Metode de prevenire a toxiinfectiilor alimentare

Iata mai jos cateva reguli simple si rapide ...