Mama & Copilul

Defectele congenitale cardiace

Ce sunt defectele congenitale cardiace?

Defectele congenitale cardiace6 din 1000 de copii suferă de defecte cardiace congenitale. Acestea apar sub formă de găuri intre camere, blocaje în căile de la inimă la plămâni sau sub formă de conexiuni anormale intre camerele inimii.

Tipuri de defectele congenitale cardiace

Găurile în inimă pot apărea:

– În camerele superioare (defecte septale atriale)

– În camerele inferioare (defecte septale ventriculare)

– Între toate cele patru camere (defecte septale atrioventriculare)

– În artera mare, care se numește duct arterial

Orificiile fac parte din sistemul de circulație a fătului, dar ar trebui să se închidă după naștere.

Afecţiunile mai complexe includ tetralogia Fallot. Principalul simptom este cianoza, iar din acest motiv, copiii cu această problemă sunt, de obicei, cunoscuţi sub numele de “copii albaştri”.

În tetralogia Fallot, copilul are o gaură mare în inimă, care permite sângelui să treacă din ventriculul drept în cel stâng, fără a trece prin plămâni. Există o îngustare chiar sub valva pulmonară, ventriculul drept este mai musculos decât în mod normal, iar aorta se află direct deasupra găurii – defect septal ventricular.

Bebeluşii pot avea respiraţie rapidă sau îşi pot pierde cunoştinţa. Copiii mai mari pot rămâne fără aer și leşină.

Un obstacol, sau stenoză, poate să apară între valvele dintre camerele superioare şi inferioare ale inimii.

Numai stenoza aortică severă necesită intervenție chirurgicală, iar unii copii pot avea aceasta afecţiune fără să prezinte vreun simptom. Obstrucția poate fi şi în cadrul venelor. În acest caz, îngustarea este în arteră şi afectează furnizarea de sânge în alte părți ale corpului. Acest defect poate rămâne neobservat timp de ani de zile.

Cauzele defectelor cardiace congenitale

– Problemele de dezvoltare din timpul sarcinii, uneori ca urmare a unei infecții virale, cum ar fi rubeola contractată de către mamă;

– Defectele pot fi cauzate şi de alcool, droguri ilegale sau medicamente luate fără prescripţie medicală;

– Diabetul zaharat

– Afecţiuni genetice, cum ar fi sindromul Down

Diagnosticarea defectelor cardiace congenitale

Diagnosticul se poate determina prin scanările făcute în timpul sarcinii, dar, de obicei, se face în primele zile sau săptămâni după naștere. Cu toate acestea, în unele cazuri, diagnosticul nu poate fi stabilit decât mult mai târziu în viață.

Tratamentul defectelor cardiace congenitale

În cazul tetralogiei Fallot, pot fi necesare intervenţii chirurgicale pentru a crește fluxul de sânge la plămâni, cu un șunt, care leagă aorta şi artera pulmonară. Copilul va fi capabil să se dezvolte, iar defectul poate fi corectat mai târziu.

Găurile din inimă sunt închise cu 1-2 petice, iar valva este împărțită în două. Circulaţia sângelui ar trebui să revină la normal, dar este posibil ca valva reconstruită să nu funcționeze în mod corect.

Valvuloplastia cu balon, care implică înghesuirea un balonaş printr-o valvă dilatată, este folosită pentru a corecta stenoza pulmonară valvulară, deși ar putea fi necesară o intervenţie chirurgicală.

 

Share this Story
  • Mama & Copilul

    Defectele congenitale cardiace

    Ce sunt defectele congenitale cardiace? 6 din 1000 de copii suferă de defecte cardiace congenitale. Acestea apar sub formă de găuri ...
Load More Related Articles
Load More By admin
Load More In Mama & Copilul

Facebook Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Check Also

8 tipuri diferite de tuse si starea ta de sanatate – cauze, simptome, tratament naturist

Tusea este printre cele mai comune probleme medicale ...