Mama & Copilul

De ce plange bebelusul?

Scancetul bebelusului

Scancetul e un plans grav, mai calm, fara multe lacrimi, cu o aparenta plictisita, de tonalitate joasa. Acest plans indica, in general, un disconfort general al bebelusului: fie are gaze, fie il deranjeaza o lumina prea puternica sau, pur si simplu,vrea sa se miste.

Daca bebelusul scanceste, incearca sa il ridici din patut, sa il legeni usor in brate sau in leagan, sa mai scazi lumina sau zgomotele din casa. Cateodata poate fi de ajuns sa il iei in brate si sa ii vorbesti.

Plansul de atentionare al bebelusului

Plansul de atentionare incepe brusc si e un plans puternic, ce se intensifica. Acesta e plansul prin care bebelusul tau vrea atentie. Incearca sa il legeni, sa ii vorbesti asigurandu-te ca te afli in campul lui vizual, sa il atingi usor. Daca bebelusul nu se linisteste, verifica alte motive de disconfort: scutecul ar putea fi plin si bebelusul ud; verifica daca nu ii este prea frig sau prea cald.

Plansul de oboseala al bebelusului

Plansul de oboseala e un plans prelung si e insotit de o stare de agitatie, miscari ale capului si membrelor si frecatul ochilor. In acest caz trebuie sa incerci sa il adormi. Diminueaza lumina in camera, redu nivelul zgomotelor si incearca sa-l legeni putin.

Plansul de foame al bebelusului

Plansul de foame e, probabil, cel mai usor de recunoscut tip de plans. Dureaza mai mult si e insotit deseori de ducerea pumnului la gurita sau incercarea de a baga in gura si de a suge tot ce ii este la indemana, fie ca este vorba de degetul tau care ii mangaie fata, suzeta (pe care o suge cu lacomie o vreme si apoi ii da drumul).

Plansul de manie al bebelusului

Desi nu ai crede ca bebelusul tau poate experimenta mania, se pare ca si bebelusii au momente de furie, de manie. Plansul de manie e prelung, sonor, patrunzator – exact acel plans despre care unii parinti spun ca le testeaza nervii. Acest tip de plans este deseori insotit de tremuraturi.

Nu se stie exact ce anume poate provoca plansul de manie: se poate sa fie teama de ceva, sau sa aiba nevoie sa fie luat in brate, desi in timpul acestui tip de plans unii bebelusi par sa refuze orice fel de atingere. Incearca sa ii vorbesti calm, incet, sau chiar sa ii canti ceva. Daca pare sa vrea, ia bebelusul in brate sau pe umar si plimba-te cu el prin casa, incearca sa ii distragi atentia: eventual du-l in fata unei oglinzi sau agita o jucarie colorata si zornaitoare in fata lui.

Share this Story
Load More Related Articles
Load More By Diana Herlife
Load More In Mama & Copilul

Facebook Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Check Also

Incepeti pregatirile inainte de a ramane insarcinate

Trei luni inainte de a ramane gravida Fa ...