De ce ar trebui sa asteptati macar 4 luni pana copilul va manca hrana solida

Bebelusul dvs. nu este pregatit fizic sa consume hrana solida decat dupa varsta de 4 luni.

Desi mama si bunica dvs. vor dezaproba ferm acest lucru, spunandu-va ca au dat copiilor hrana solida atunci cand acestia aveau doar 2 saptamani, exista numeroase motive pentru ca dvs. sa asteptati cel putin 4 luni inainte sa-i dati copilului hrana solida.

Primul motiv: Inainte de varsta de 4 luni, sistemul digestiv al bebelusului dvs. este mult prea imatur pentru a consuma hrana solida. Chiar daca poate suge foarte bine, bebelusul nu are suficienta saliva incat sa ajute la digerarea hranei.

Inainte de varsta de 3-4 luni, sistemului sau ii lipsesc anumite enzime digestive, cum ar fi enzima denumita amilaza, necesara pentru digestia cerealelor.

Inainte de 6 luni, organismul sau intampina dificultati daca trebuie sa digere unele grasimi. Unele alimente vor trece nedigerate prin organismul  sau si vor ajunge in scutec. De fapt, dupa ce a fost analizat scaunul bebelusilor cu varste mai mici de trei luni care au consumat hrana solida, au fost descoperite particule de hrana nedigerata.

Iar unele alimente bogate in proteine, cum ar fi ouale, carnea si chiar laptele de vaca, administrate prea devreme, pot afecta rinichii imaturi ai bebelusului.

Motivul 2: Bebelusul dvs nu este suficient de dezvoltat incat sa consume hrana solida.

Inainte de cel putin 4 luni, muschii gatului sau nu sunt suficient de dezvoltati incat sa poata inghiti hrana solida. De asemenea, tot la aproximativ 4 luni bebelusul deprinde abilitatea de a-si folosi limba pentru a transfera hrana din partea din fata in partea din spate a cavitatii bucale.

De fapt, atunci cand ii atingeti limba, bebelusul reactioneaza, impingand-o in fata si in spate. Acest raspuns, denumit refluxul de expulzare sau reflexul de impingere a limbii, este un mecanism innascut, menit sa protejeze bebelusul, impiedicandu-l sa nu se inece cu substantele straine pe care nu le poate inghiti corect.

Acest reflex va disparea abia pe la varsta de 16-18 saptamani. Prima data cand il hraniti cu lingurita, vi se pare ca bebelusul scuipa toata mancarea si ca isi inchide gura intr-un moment nepotrivit. Insa aceasta miscare a limbii nu este altceva decat consecinta faptului ca nu a deprins inca reflexul de impingere a limbii si nu inseamna ca nu ii place mancarea sau nu ii este foame.

Abia la 5 luni va vedea lingurita si va deschide gura, anticipand momentul hranirii.

Motivul 3: Bebelusuldvs. trebuie sa aiba o metoda prin care sa va faca sa intelegeti ca s-a saturat. Va spune ca a terminat laptele matern sau cel de la biberon oprindu-se din supt sau adormind.

Dar, inainte sa deprinda gestul de a-si intoarce capul pentru a refuza hrana, care apare pe la varsta de 4-5 luni, nu are nici o metoda prin care sa va spuna ca a consumat suficienta hrana solida.

Din cauza acestei incapacitati, atunci cand ii dati hrana solida unui bebelus prea mic, este foarte posibil sa il obligati sa manance fara sa va dati seama. Aceasta practica poate sa afecteze orarul de masa pe care organismul si-l regleaza singur si sa cauzeze obezitate mai tarziu, in viata.

La fel ca si adultii, bebelusii trebuie sa manance doar atunci cand le este foame.

Motivul4: Administrarea prematura a hranei solide a fost asociata altor probleme aparute mai tarziu in viata, cum ar fi obezitatea, afectiunile respiratorii precum astmul bronsic si alergiile alimentare.

Motivul 5: Alimentele solide nu va vor face bebelusul sa doarma mai bine noaptea. Studiile arata ca trei sferturi dintre copii dorm noaptea la varsta de 3 luni, indiferent daca mananca sau nu hrana solida. Chiar daca hrana solida va va ajuta bebelusul sa doarma mai mult, acesta tot nu este un motiv intemeiat pentru a-i da mai devreme alimente solide.

Motivul 6: Daca alaptati si ii dati copilului hrana solida prea devreme, cantitatea dvs. de lapte matern poate scadea.

Share this Story
Load More Related Articles
Load More By Diana Herlife
Load More In Mama & Copilul

Facebook Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Check Also

Incepeti pregatirile inainte de a ramane insarcinate

Trei luni inainte de a ramane gravida Fa ...