Mama & Copilul

Cum se dezvolta bacteriile

In cantitati mici bacteriile nu sunt periculoase

Bacteriile sunt peste tot. Ele se afla pe maini si pe piele, in gura si nas, pe suprafata fructelor si legumelor, in aer si pe particulele de praf. Alimentele sunt contaminate, in mod constant de bacterii, de aceea trebuie sa avem mare grija cum manuim hrana bebelusilor.

Dar aceste bacterii exista de obicei in cantitati mici, si pentru ca sunt putine, nu ne deranjeaza prea tare. Abia atunci cand se dezvolta si se multiplica in cantitati mari ne otravesc mancarea si ne imbolnavesc.

Bacteriile au nevoie de un mediu favorabil pentru a se dezvolta si a atinge nivelurile periculoase.

Mediul trebuie sa indeplineasca urmatoarele patru criterii pentru a permite bacteriilor sa se multiplice pana cand ne pun in pericol prin numarul lor mare.

Umezeala. Alimentele trebuie sa contina suficienta apa incat sa permita dezvoltarea bacteriilor. Cele mai multe alimente contin suficienta apa, insa unele alimente, cum ar fi fructele uscate si faina, contin mai putina decat le trebuie bacteriilor sa se dezvolte.

Caldura. Alimentele trebuie depozitate la o anumita temperatura pentru ca bacteriile sa se dezvolte, intr 5 si 60 de grade Celsius. Temperaturile inalte distrug bacteriile, insa cele reci doar le activeaza temporar.

PH-ul adecvat. Cele mai multe fructe sunt prea acide si cele mai multe legume sunt prea alcaline, deci nu permit dezvoltarea bacteriilor. De aceea, puteti lasa fructele sa se coaca la temperatura camerei. Carnea si ouale in schimb sunt in intervalul adecvat de ph pentru a dezvolta bacterii.

Timpul. Trebuie timp pentru ca bacteriile sa se poata multiplica si sa atinga niveluri periculoase.

Metodele de conservare a alimentelor trebuie sa impiedice dezvoltarea bacteriilor.

Metodele de conservare a alimentelor si de protectie impotriva dezvoltarii bacteriilor beneficiaza de una sau mai multe dintre conditiile de mai sus pentru a crea un mediu defavorabil multiplicarii bacteriilor.

De exemplu, din mancarea uscata, cum ar fi caisele uscate si carnea uscata de vita, a fost indepartata cea mai mare cantitate de apa, suficient incat sa nu permita multiplicarea bacteriilor. Congelarea mentine alimentele prea reci, iar bacteriile nu se pot multiplica. Conservarea implica oparirea mancarii pentru a distruge bacteriile si depozitarea acesteia in recipiente care nu pot fi contaminate.

Temperatura de depozitare este un important inhibitor al bacteriilor

E foarte important sa nu lasati mancarea sa stea o perioada indelungata la temperatura camerei, deoarece in ea se dezvolta rapid bacteriile. Totusi, este necesar un timp, doua ore sau mai mult, pentru ca bacteriile sa se multiplice la niveluri periculoase si sa cauzeze boli.

Pentru a fi in siguranta, nu lasati mancarea, mai ales cea pentru bebelusi, la temperatura camerei mai mult de cateva minute. Pastrati mancarea fierbinte la cald si mancarea rece la rece.

Congelarea NU distruge bacteriile

Este important de retinut ca temperaturile scazute cum ar fi cele din congelator si frigider, nu fac altceva  decat sa intrerupa activitatea bacteriilor si sa impiedice temporar multiplicarea lor. Temperaturile reci nu distrug bacteriile. Cand temperatura devine putin mai calda, bacteriile revin la viata si se multiplica cu o viteza uimitoare.

Nu decongelati niciodata mancarea la temperatura camerei

E important sa nu lasati mancarea, mai ales carnea, sa se decongeleze la temperatura camerei sau in apa calda. Straturile exterioare pot deveni  suficient de calde incat sa permita dezvoltarea bacteriilor, chiar daca partea dinauntru este congelata. Decongelati toate alimentele la frigider, unde straturile exterioare vor ramane la o temperatura rece pentru a impiedica multiplicarea bacteriilor.

Share this Story
Load More Related Articles
Load More By Diana Herlife
Load More In Mama & Copilul

Facebook Comments

One Comment


  1. Diana

    27/09/2015 at 2:18 pm

    Cum se dezvolta bacteria?
    Imi puteti spune pe scurt va rog e urgent…

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Check Also

Incepeti pregatirile inainte de a ramane insarcinate

Trei luni inainte de a ramane gravida Fa ...