Mama & Copilul

Cum sa decongelati in siguranta hrana bebelusului

In primul rand hrana bebelusului trebuie decongelata intr-un mod care sa impiedice dezvoltarea bacteriilor. Hrana bebelusului nu trebuie decongelata niciodata la temperatura camerei.

De asemenea, hrana bebelusului nu trebuie pastrata la temperatura camerei mai mult de cateva minute.

In al doilea rand, trebuie sa decongelati mancarea astfel incat sa nu fie nici prea fierbinte, nici prea rece pentru bebelus. Daca este prea fierbinte, poate arde gura bebelusului. Daca este prea rece, deci nedecongelata total, pot ramane bucati de mancare congelata care implica un risc de inecare pentru bebelus.

Hrana bebelusului trebuie sa fie doar moderat de calda

Observati ca am folosit cuvantul decongelare si nu reincalzire. Trebuie doar sa incalziti putin hrana bebelusului, nu sa o incingeti. Nu dati niciodata bebelusului mancare fierbinte. Gura bebelusului este mult mai sensibila la temperaturi mari decat a dvs, iar alimentele care dvs vi se par prea fierbinti pot provoca arsuri bebelusului.

Hrana bebelusului trebuie sa fie doar usor calda, aproximativ la temperatura corpului, 37 grade Celsius, la fel ca laptele matern. Cand atingeti mancarea, aceasta nu ar trebui sa fie nici prea recei, nici prea calda.

Amestecati bine hrana bebelusului, pentru a distribui in mod egal caldura

Indiferent daca folositi cuptorul cu microunde sau aragazul pentru a decongela cuburile de mancare pentru bebelus, este important sa va asigurati ca nici o portiune din mancare nu este fierbinte. Este foarte posibil ca o parte a mancarii bebelusului sa fie rece sau chiar inghetata, in timp ce alte parti sunt periculos de fierbinti si pot arde cavitatea bucala a bebelusului.

Testati intotdeauna temperatura hranei bebelusului

O modalitate de testare este sa introduceti un deget curat in mai multe portiuni din castron. Chiar daca vi se pare putin neplacut sa faceti acest lucru, retineti ca, in mod cert, este mai bine decat sa ardeti gura bebelusului.

Alta modalitate  prin care aveti posibilitatea sa testati mancarea este sa o atingeti si chiar sa o incercati cu buza inferioara de pe varful unei linguri, chiar inainte de a o pune in gura bebelusului. Desi sunteti, probabil, de parere ca nu este igienic sa impartiti lingurita cu  bebelusul, unii experti cred ca bacteriile normale din gura dvs introduse in cea a bebelusului contribuie, de fapt, la prevenirea cariilor dentare. Altii nu sunt de acord insa cu acest lucru si cred ca bacteriile din gura mamei ii pot cauza carii bebelusului. Discutati cu pediatrul daca ar trebui sa impartiti lingura cu bebelusul.

Desigur, daca sunteti bolnava, impartirea aceleiasi linguri nu este o idee prea buna.

Decongelarea cuburilor de mancare in cuptorul cu microunde

Multi experti recomanda sa evitati intru totul cuptorul cu microunde pentru decongelarea hranei bebelusului, deoarece este incalzita neuniform. Este adevarat ca, in pofida acesti recomandari, parintii continua sa foloseasca cuptorul cu microunde, deoarece este foarte convenabil.

Cuptorul cu microunde este modalitatea cea mai rapida si mai simpla de a decongela cuburile de mancare. Iar perioada scurta de timp necesara pentru a decongela alimentele este ideala pentru pastrarea substantelor hranitoare si pentru a preveni dezvoltarea bacteriilor.

In utilizarea cuptorului cu microunde pentru a decongela cuburile de hrana pentru bebelusi, obiectivul este sa decongelati fiecare cub fara a lasa nici o portiune solida, mentinand, in acelasi timp, mancarea suficient de rece incat sa fie sigura pentru cavitatea bucala a bebelusului.

Puneti cuburile congelate intr-un castronel termorezistent, adecvat pentru cuptorul cu microunde. Canile de crema de lapte sunt bune, de asemenea, si la fel sunt si vasele de plastic confectionate special pentru bebelusi. Dupa ce veti capata ceva experienta, veti sti exact cate secunde dureaza decongelarea unui cub de mancare, probabil undeva intre 30 de secunde si un minut.

Mancarea bebelusului este prea fierbinte? Cum sa raciti rapid mancare

Daca, din greseala, faceti mancarea prea fierbinte si bebelusul plange ca vrea sa manance acum, adaugati cuburi de mancare congelata si amestecati-le bine pentru a le raci rapid. Sau incercati urmatoarea solutie: puneti mancarea intr-un castron, nou, rece. Cu cat este mai aplatizat castronul, cu cat va exista o suprafata mai mare pentru mancare si cu atat mai rapid se va raci. Puneti-l in congelator un minut. Amestecati din nou bine in mancare si se va raci si mai mult.

Decongelarea cuburilor de mancare pe aragaz

Daca nu doriti sa folositi cuptorul cu microunde, decongelati cuburile de mancare pe aragaz la foc mic sau folositi o oala.

Decongelarea pe aragaz este o problema atunci cand se supraincalzeste partea de la suprafata a cuburilor pentru a incalzi partea dinauntru. Pentru a evita acest lucru, folositi o flacara foarte mica. Procesul necesita ceva mai mult timp, deci incepeti sa incalziti cubuletele cu 15-30 minute inainte de ora mesei. Amestecati frecvent in timp ce decongelati.

Nu recongelati niciodata mancarea decongelata

Odata ce mancarea bebelusului a fost congelata si decongelata, nu o recongelati. Aruncati-o. Nu folositi legume congelate sau alte alimente congelate pentru prepararea cuburilor de mancare pentru bebelusi. Hrana bebelusului nu trebuie congelata de doua ori.

Share this Story
  • Mama & Copilul

    Cum sa decongelati in siguranta hrana bebelusului

    In primul rand hrana bebelusului trebuie decongelata intr-un mod care sa impiedice dezvoltarea bacteriilor. Hrana bebelusului nu trebuie decongelata niciodata la ...
Load More Related Articles
Load More By Diana Herlife
Load More In Mama & Copilul

Facebook Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Check Also

Incepeti pregatirile inainte de a ramane insarcinate

Trei luni inainte de a ramane gravida Fa ...