Mama & Copilul

Cum sa cumparati iaurtul din comert

Cumparati doar iaurt cu bacterii vii. Cititi cu atentie ce scrie pe ambalaj si cautati specificatia “culturi vii si active”. Producatorii comerciali pasteurizeaza uneori iaurtul dupa cultura, pentru a-i prelungi durata de viata pe raft.

Din pacate acest tratament la temperatura inalta disturge bacteriile benefice. Daca vedeti cuvinte precum “pasteurizat”, “stabilizat”, sau “tratat la temperatura inalta dupa cultura”, feriti-va de aceste sortimente, deoarece acesti termeni nu inseamna altceva decat ca “toate bacteriile bune au murit”.

Nu cumparati iaurt vechi. Iaurtul proaspat are bacterii puternice, care devin mai putin viguroase pe masura ce iaurtul se invecheste. Verificati data expirarii. Chiar daca iaurtul sigilat se poate mentine la frigider pana la 10 zile dupa data expirarii, atunci culturile vor fi destul de slabe. Daca urmeaza sa folositi iaurt comercial pentru a va prepara singura iaurtul in casa, cumparati cel mai proaspat iaurt posibil.

Pentru bebelus, cumparati iaurt din lapte integral sau degresat.

Bebelusul are nevoie de grasimi si dvs nu trebuie sa restrictionati aceasta cantitate de grasimi pana cand implineste un an. De asemenea, grasimea din iaurt face ca bacteriile benefice sa fie mai viguroase si mai sanatoase.

Cumparati iaurt simplu, fara aditivi. Evitati iaurtul cu zahar, arome, gelatine si indulcitori artificiali. Pe langa motivele evidente, acesti aditivi intra in conflict cu activitatea bacteriana. Unele sortimente de iaurt comercial au la baza recipientului fructe, pe care la amestecati, iar altele au fructe amestecate deja si distribuite prin tot iaurtul.

Unele iaurturi comerciale au un strat de crema de iaurt deasupra, cu un continut mare de grasimi. Nu le cumparati pe acestea. Cumparati doar iaurt simplu si adaugati singura aromele care va plac.

Adaugati singura aromele. Iaurtul cu arome comerciale contine, de obicei, zaharuri si aditivi in exces, de care bebelusul nu are nevoie. Bebelusul va fi multumit de iaurtul simplu, fara arome. Va recomand sa folositi iaurtul ca baza pentru gustari sanatoase.

Congelarea iaurtului

Puteti congela iaurtul in recipientul sau original pana la 6 saptamani. Daca nu folositi iaurtul in 5-7 zile, congelati-l, bine acoperit, intr-un recipient ermetic sau folosind metoda cubuletelor. Bacteriile de iaurt cresc la fel ca orice bacterie si rezista la temperaturile de congelare.

Share this Story
Load More Related Articles
Load More By Diana Herlife
Load More In Mama & Copilul

Facebook Comments

One Comment


  1. andreea

    21/04/2013 at 3:16 pm

    care iaurturi din romania au “culturi vii si active” ?

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Check Also

Incepeti pregatirile inainte de a ramane insarcinate

Trei luni inainte de a ramane gravida Fa ...