3:23 am - Monday December 5, 2016

Cresterea longevitatii

Speranta noastra de viata creste fara incetare! Iata inca un motiv pentru a fi optimiste! In plus, a avea 50 de ani in urma cu doua decenii si a avea 50 de ani in zilele noastre… nu este deloc acelasi lucru .

Cum putem masura varsta unui om? Oricine poate observa ca bunica sa, la 70 de ani , parea cu mult mai invarsta decat fica ei ajunsa la aceeasi varsta. In fond , varsta cronologica este o notiune relative. Avem varsta arterelor noastre sau, cum se spune, avem mai ales varsta epocii si a progresului din timpul din care traim. Suntem mai putin solicitate (gratie masinilor de spalat rufe si vase si multumita robotilor de bucatarie), suntem mai bine ingrijite, mai preocupate de aspectul nostru.

Dintr-odata, parem mai putin imbatranite. Medicina sties a adauge ani anilor. Altadata cataracta era un handicap serios: vederea slaba antrena sfarsitul vietii sociale, al lecturii, insingurarea, izolarea. Acum o operatie cu laser si, iata, va regasiti ochii din tinerete… si starea (aproape) corespunzatoare acelei varste. Ne reluam activitatiile din timpul liber si reface relatiile cu televizorul si cu prietenii. Pe scurt, trebuie sa imbatranim conform timpului in care traim: sa trecem toate examenele care ne permit sa verificam bunul mers al ‘’masinariei’’ si sa profitam de progresul medicine, atat in materie de tratament cat si in materie de chirurgie; nu trebuie sa va indentificati prea mult cu propria mama si cu modul in care ea si-a trait batranetea.

SPERANTA DE VIATA IN CIFRE

a) In Franta , in 2001 speranta de viata la nastere era de 83 de ani pentru femei (valoarea cea mai ridicata din Europa) si 75,5 ani pentru barbate.

b) Femeile nascute in 1950 pot spera sa traiasca 62,2 ani iar barbatii 63,4 ani.

c) Cat despre femeile nascute in 1900 ele puteau spera sa traiasca 48,8 ani in comparatie cu barbatii care abia ajungeau la 45,5 ani.

d) Diferenta in ceea ce priveste speranta de viata intre barbate si femei care a cunoscut punctual maxim in 1987  are acum, din nou, tendinta de a se micsora; aceasta diferenta este astazi de 7.5 ani.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Articol din categoria: Auto-ingrijire
Articole Similare:

No comments yet.

Lasa un raspuns

Read previous post:
dieta mediteraneana
De ce sa optam pentru o dieta mediteraneana

Modelul mediteranean nu e doar o dieta, e un regim de viata sanatos, ce asigura... mai mult »

Close