Mama & Copilul

Corp strain intraocular; curatarea ochiului

Copii si adultii in aceeasi masura sunt afectati de astfel de accidente. Cateodata, puteti prin anumite manevre, sa reusiti sa indepartati corpul strain patruns in ochi; in alte situatii, este necesar consultul de specialitate.

Curatarea ochiului. Daca nu este nimeni in preajma sa va ajute, incercati sa curatati ochiul prin clatire. Folosind o cescuta sau un pahar mic, spalati ochiul cu apa curata. Pozitionati paharul astfel incat marginea lui sa se sprijine pe osul de la baza orbitei si picurati apa inauntru, mentinand ochiul deshis. Daca nu reusiti sa curatati ochiul, solicitati asistenta medicala de urgenta.

Curatarea ochiului unei alte persoane:

– nu frecati ochiul. Spalati-va mainile inainte de a examina ochiul. Asezati persoana intr-un loc bine luminat.

– localizati vizual corpul strain intraocular. Examinati ochiul tragand in jos cu blandete pleoapa inferioara si solicitand persoanei sa priveasca in sus. Inversati manevra pentru pleoapa superioara. Apucati pleoapa superioara si examinati ochiul in timp ce persoana priveste in jos. In cazul in care constatati ca obiectul a patruns in globul ocular, aplicati peste ochi un tampon steril sau material curat. Nu incercati dvs sa indepartati corpul strain intraocular.

– daca obiectul este de dimensiuni mari si face dificila inchiderea ochiului, acoperiti-l cu un pahar de hartie lipit de frunte si restul fetei. Solicitati asistenta medicala imediata.

– daca obiectul pluteste in pelicula de secretii lacrimale sau pe suprafata oculara, puteti sa-l indepartati prin clatire sau manual. In timp ce mentineti pleoapa superioara sau inferioara deschisa, folositi o bucata de vata umezita sau coltul unui servet curat pentru  a indeparta corpul strain, incercand sa-l atingeti usor.

Daca nu reusiti sa scoateti cu usurinta obiectul, acoperiti ambii ochi cu un prosop moale si solicitati asistenta medicala.

– daca reusiti sa indepartati corpul strain, clatiti ochiul cu o solutie de irigare de uz oftalmologic sau cu apa simpla.

Daca durerea, tulburarile de vedere sau roseata persista, solicitati asistenta medicala de urgenta.

Share this Story
Load More Related Articles
Load More By Ana herlife
Load More In Mama & Copilul

Facebook Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Check Also

Metode de prevenire a toxiinfectiilor alimentare

Iata mai jos cateva reguli simple si rapide ...