Sanatate

Consumul de anticonceptionale poate reduce densitatea osoasa

Pilulele contraceptive pot afecta sanatatea sistemului osos, se arata intr-un studiu recent realizat de oamenii de stiinta americani de la Institutul “Goup Health Research”.

Dar gradul de afectare depinde de varsta femeii si de doza de hormoni continuta de pilula, iar efectele pot fi observate dupa doi ani de la administrarea acestora, spun cercetatorii.

“Hormonii sunt un component esential pentru sanatatea oaselor, iar anticonceptionalele sunt o sursa majora de hormoni”, explica Delia Scholes, unul din cercetatori. Riscul femeii de a suferi fracturi la batranete e influentat de masa osoasa construita din adolescenta si pana in jurul varstei de 20 de ani.

In cadrul studiului s-a analizat nivelul masei osoase a 301 de fete cu varsta cuprinsa intre 14 si 18 ani si a altor 305 femei (19-30 de ani).

Dupa doi ani, femeile ce luasera zilnic o pilula contraceptiva de 30-35 micrograme aveau o masa osoasa cu 1% mai mica decat cele care nu luasera deloc anticonceptionale.

Specialistii recomanda femeilor ca atunci cand isi aleg anticonceptionalele ca metoda contraceptiva sa tina cont si de posibila influenta a acestora asupra sanatatii oaselor.

Share this Story
Load More Related Articles
Load More By Ana herlife
Load More In Sanatate

Facebook Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Check Also

Metode de prevenire a toxiinfectiilor alimentare

Iata mai jos cateva reguli simple si rapide ...