Mama & Copilul

Conopida in dieta bebelusului

Inflorescentele albe pal se vand, de obicei, inconjurate de niste frunze exterioare verzi. Conopida contine vitamina C, potasiu, fibre si vitaminele B. S-ar putea ca bebelusul sa aiba gaze daca ii dati sa manance conopida.

Bebelusul trebuie sa aiba cel putin 9 luni pentru conopida gatita.

Echivalente: 700 grame conopida = 2 cani de conopida gatita.

Sezon se gaseste pe tot parcursul anului, perioada de varf: septembrie-noiembrie.

Cum se alege? Cheagul ar trebui sa fie curat, de un alb-crem greu, tare, dens si compact. Daca are o nuanta galbuie sau a inceput sa se imprastie si este desprins, nu-l cumparati, pentru ca este vechi. Inflorescentele pot fi netede sau zbarlite, dar nu prea granulate sau asemanatoare cu orezul, si ar trebui sa nu se faramiteze usor daca le zgariati.

Evitati conopida cu multe pete maro sau negre pe inflorescente; daca are doar cateva, le puteti taia, iar restul conopidei poate fi consumat. Frunzele exterioare ar trebui sa fie proaspete si incretite. Daca frunzele cad, nu cumparati capatana. Nu e nici o problema daca sunt cateva frunze verzi care cresc din cheag, atata timp cat n-au inceput sa infloreasca.

Cum se pastreaza? Pastrati capatana de conopida infasurata in plastic, la frigider, timp de aproximativ o saptamana. Folositi-o cat mai curand posibil, deoarece conopida veche capata un gust si un miros puternice. Inflorescentele crude, taiate din capatana, vor tine doar o zi. La frigider, conopida gatita rezista pana la 3 zile.

Inainte sa o gatiti: intoarceti capatana cu susul in jos, indepartati toate frunzele si folositi un cutit pentru a taia cea mai mare parte din tulpina centrala. Taiati inflorescentele in bucati mari. Chiar daca majoritatea oamenilor arunca frunzele, de fapt, ele se pot consuma gatite sau crude. Gatiti-le impreuna cu conopida sau separat.

Conopida contine compusi de sulf care emana anumite mirosuri in timp ce este gatita, acoperiti bine cu un capac, pentru a reduce din miros. Cel mai bine este sa nu gatiti conopida chiar de tot, daca o gatiti prea mult se inmoaie, iar aroma este prea puternica.

La microunde: pentru o capatana intreaga: asezati-o intr-un vas, cu tulpina in jos si inflorescentele in sus. Adaugati 2 linguri de apa, acoperiti si lasati la microunde, la intensitate mare, timp de 10 minute. La jumatatea timpului de coacere, intoarceti invers capatana, astfel incat inflorescentele sa fie indreptate in jos, iar tulpina in sus. Lasati-o sa stea acoperita timp de 5 minute.

La aburi: gatiti inflorescentele timp de 10 minute, iar capatanile intregi timp de 20-30 minute.

Cum se congeleaza? Congelati prin metoda cubuletelor sau prin metoda congelarii la tava, timp de maximum 2 luni.

Share this Story
  • Sanatate

    Cum ne ajuta broccoli impotriva bolilor genetice

    Broccoli, conopida, varza şi varza de Bruxelles sunt chiar mai sănătoase decât le consideram. Aceste legume sunt bogate in vitaminele A, ...
  • Mama & Copilul

    Conopida in dieta bebelusului

    Inflorescentele albe pal se vand, de obicei, inconjurate de niste frunze exterioare verzi. Conopida contine vitamina C, potasiu, fibre si vitaminele ...
Load More Related Articles
Load More By Diana Herlife
Load More In Mama & Copilul

Facebook Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Check Also

Incepeti pregatirile inainte de a ramane insarcinate

Trei luni inainte de a ramane gravida Fa ...