3:28 am - Monday December 5, 2016

Coloana Infinitului, Targu Jiu

In anul 1934, sculptorul Constantin Brancusi a fost invitat sa ridice un monument intru cinstirea faptelor eroice ale gorjenilor si, cu deosebire, a rezistentei populatiei orasului Targu-Jiu, din timpul primului razboi mondial.

Artistul dorise dintotdeauna “sa faca ceva pentru tara”, asa incat a acceptat bucuros comanda, socotind-o un punct culminant in cariera sa.

Brancusi a avut de multe ori intentia sa ridice monumente de for public, dar – cu exceptia ansamblului de la Targu-Jiu – nici unul din proiectele sale nu s-a materializat.

Unele proiecte au fost respinse chiar de comanditarii monumentelor, incapabili sa se ridice la inaltimea conceptiei artistului.

Tema “Coloanei Infinite” l-a obsedat de mult pe sculptor, care a cioplit-o mai intai in lemn. Este o structura speciala care se deosebeste de coloanele clasice cu soclu si capitel, intrucat ea nu are nici inceput si nici sfarsit.

Este alcatuita dintr-o succesiune nesfarsita de module identice (trunchiuri de piramida unite prin baza mare), cu semimodule la capete.

Brancusi a hotarat ca la Targu-Jiu o “Coloana Infinita” de mari dimensiuni era cel mai potrivit monument pentru comemorarea eroilor cazuti in razboi.

A avut sansa sa primeasca acordul neconditionat al comanditarei. Aretia Tatarescu i-a acordat deplina libertate de actiune si l-a ajutat sa obtina sprijinul financiar necesar.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (3 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +3 (from 3 votes)
Coloana Infinitului, Targu Jiu, 10.0 out of 10 based on 3 ratings
Articol din categoria: Obiective turistice

No comments yet.

Lasa un raspuns

Read previous post:
gradinita bambi 14
Gradinita Bambi, Bucuresti Sector 3

Oferta educationala de baza:  Desfasurarea activitatilor de educatie timpurie conform curriculumului national prin metodologia alternativa... mai mult »

Close