Sanatate

Colita hemoragica sau boala “hamburger”

 

Colita hemoragica este o maladie gastrointestinala cauzata, in principal, de o tulpina speciala de bacterii cunoscuta ca escherichia coli (e coli).

In realitate este un tip de intoxicatie alimentara.

De fapt, mai este cunoscuta si ca boala “hamburger” sau “sindromul sezonului de gratare” pentru ca este declansata adesea de consumul de hamburger fript si de alte produse de vita care nu au fost gatita sau preparate in mod corespunzator.

In timp ce alte tipuri de e coli sunt comune in tractul gastrointestinal al persoanelor sanatoase, in mod normal tulpina 0157:H7 nu este. Aceasta tulpina de bacterii produce toxine extrem de puternice care sunt caza principala a simptomelor legate de boala gastrointestinala.

Cele mai multe simptome ale colitei cu E. coli 0157:H7 includ:

– diaree

– crampe abdominale severe

– voma

Aceste simptome incep in mod normal la 24 de ore de la consumarea alimentelor contaminate, dar ar putea trece si doua zile pana sa apara si pot continua pe durata de doua saptamani. Unele persoane fac si febra.

Boala “hamburger” se poate produce la orice varsta: totusi copiii, batranii si persoanele cu sistemul imunitar slabit tind sa dezvolte simptome severe.

Bacteriile e coli 0157:H7 infecteaza intestinul vitelor si mai putin frecvent, tractul gastrointestinal al altor animale. Contamineaza in mod tipic fecalele, pot infesta carnea in timpul sau dupa taiere. In afara de vita, aceste bacterii sunt asociate cu consumul de lapte si branza nepasteurizata, dar pot fi transmise si prin utilizarea surselor de apa contaminate.

Infectia este extrem de contagioasa. Cand cineva a mancat alimentul contaminat, boala poate trece de la o persoana la alta prin contact direct de la mana la gura. Spalarea pe maini necorespunzatoare si manuirea incorecta a alimentelor sunt factori care duc la imprastierea acestei bacterii.

Share this Story
Load More Related Articles
Load More By admin
Load More In Sanatate

Facebook Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Check Also

8 tipuri diferite de tuse si starea ta de sanatate – cauze, simptome, tratament naturist

Tusea este printre cele mai comune probleme medicale ...