Mama & Copilul

Ciupercile in alimentatia copilului

Daca nu sunteti experta in ciuperci, nu consumati ciupercile din spatele casei dvs. Exista ciuperci salbatice albe, care par inofensive, dar care contin otravuri.

Foarte multi oameni cred ca ciupercile nu au nici o valoare nutritiva, dar ele contin potasiu, fibre si vitaminele B. Mai contin si o cantitate destul de mare de oligoelemente, care se gasesc si in usturoi, cu proprietati antivirale si antitumorale.

Bebelusul trebuie sa aiba cel putin 9 luni pentru ciuperci gatite. Micutii se pot ineca cu ciuperci crude si cu bucati de ciuperci crude, asa ca nu le dati copiilor sub 3 ani.

Echivalente: 500 grame ciuperci proaspete = 2 cani ciuperci feliate.

Cum se aleg? E mai bine sa cumparati ciuperci vrac decat ciuperci ambalate, ca sa le puteti verifica bine. Alegeti-le pe cele curate, consistente, tinere, mici sau medii si proaspete, cu o culoare alba, cenusie sau usor cafenie uniforma.

Palariile ar trebui sa fie luminoase, netede si bine stranse in jurul tulpinii, lasand sa se vada foarte putin sau deloc lamelele. Acestea ar trebui sa fie usor colorate in roz. Evitati ciupercile cu mazga pe ele, zbarcite, cu o textura spongioasa, decolorate lovite sau gaurite.

Nu cumparati ciuperci decojite sau pe cele cu conservanti. Pe masura ce ciupercile se maturizeaza, palariile lor se desfac si expun tot mai multe lamele, care devin mai inschise la culoare. Ciupercile mature au o aroma mai puternica, preferata de unii. Puteti cumpara ciuperci mature dar vor tine mai putin, bineinteles.

Cum se pastreaza? Ciupercile sunt formate in cea mai mare parte din apa. E una dintre legumele pe care nu ar trebui sa le pastrati in folie de plastic pentru ca se vor flescai. Nu le spalati inainte sa le puneti la pastrare, curatati-le chiar inainte sa le folositi.

Puneti-le la congelator, intr-un recipient deschis, cum  ar fi tavita de carton in care le-ati cumparat sau o punga de hartie indoita si acoperiti cu un prosop de hartie pe jumatate uscat pentru a nu se zbarci. Ar trebui sa tina pana la 3 zile. Sau gatiti-le, acoperiti-le si pastrati-le la frigider pana la 4 zile.

Ciuperci crude: nu dati copilului ciuperci crude, pe care sa le manance cu mana, deoarece sunt alunecoase si greu de mestecat. S-ar putea ca micutul sa inghita una cu totul inainte sa apuce s-o mestece, prin urmare se poate ineca foarte usor.

Inainte sa le gatiti: nu decojiti ciupercile. Indepartati tulpinile dure. Nu lasati niciodata in apa ciupercile, deoarece o absorb. Pentru a le curata, stergeti incet cu un prosop de hartie ud sau cu o periuta de dinti moale sterila.

La microunde: adaugati 2 linguri de apa pentru jumatate de kilogram de ciuperci. Puneti la microunde, acoperite, la intensitate mare, timp de 5 minute. Amestecati la jumatatea timpului de gatire.

La aburi: nu gatiti ciupercile la aburi, deoarece propria lor umezeala se va scurge prin gaurelele in care fierbe apa.

Cum se coc? Trebuie sa le coaceti acoperite, timp de 15 minute intr-un cuptor preincalzit la 180 de grade Celsius.

Cum se congeleaza? Puteti congela ciuperci crude intregi, fara sa le opariti. Isi vor pierde din textura si nu vor fi la fel de bune crude dupa decongelare, dar vor fi bune pentru gatit. Ciupercile gatite, cu tot cu sucul lor din tigaie tin la congelator pana la 2 luni. Pentru a folosi ciupercile ramase ianinte sa se strice, faceti-le piure si congelati-le prin metoda cubuletelor.

Share this Story
  • Mama & Copilul

    Ciupercile in alimentatia copilului

    Daca nu sunteti experta in ciuperci, nu consumati ciupercile din spatele casei dvs. Exista ciuperci salbatice albe, care par inofensive, dar ...
Load More Related Articles
Load More By Diana Herlife
Load More In Mama & Copilul

Facebook Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Check Also

Incepeti pregatirile inainte de a ramane insarcinate

Trei luni inainte de a ramane gravida Fa ...